Bill Gates uručio 75.000 $ hrvatskim studentima


Autor/Izvor: www.microsoft.com, www.dnevnik.hr 270112

Objavljeno: 30.01.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Bill Gates uručio 75.000 $ hrvatskim studentima

Nagrađeni hrvatski studenti su autori softvera Kinect za djecu oboljelu od cerebralne paralize

 

Hrvatski studenti, autori softvera za djecu oboljelu od cerebralne paralize  osvojili su u konkurenciji 50 najboljih studentskih projekata iz cijelog svijeta Imagine Cup stipendiju. Iznos od 75.000 $ im je uručio osnivač Microsofta Bill Gates na elitnom Svjetskom ekonomskom forumu koji u Davosu okuplja najistaknutije svjetske čelnike. Osim financijske podrške za daljnji razvoj projekta, Microsoft će nagrađenim studentima omogućiti pristup svim potrebnim softverskim alatima, lokalnim resursima kao što su Microsoftovi inovacijski centri te ih povezati sa mrežom potencijalnih investitora, poslovnih partnera i nevladinih udruga.

Program Imagine Cup stipendija s ukupnim fondom stipendija i pratećih programa u  vrijednosti 3.000.000 dolara, fokusiran je na pružanje prilike mladima na način da im pomaže stvoriti poslovni model ili neprofitnu organizaciju i pretvoriti ideju u stvarnost.

Hrvatski studenti su prvo pobijedili u domovini, u konkurenciji više od 400 svojih kolega. Njihovo rješenje, projekt KiDnect, uz pomoć specijaliziranog softvera i uređaja Kinect, pomaže djeci oboljeloj od cerebralne paralize, na način da fizioterapeuti snimaju individualne vježbe za svako dijete. Djeca vježbaju kod kuće, a sustav vrednuje odrađene vježbe na način da bilježi pokrete tijela te rezultate, statistike i snimke, šalje natrag fizioterapeutu, koji prati napredak i sukladno tome prilagođava vježbe. Ovaj se sustav već sada koristi u bolnicama u Münchenu i Varaždinu, a tim Apptenders ga planira nadograditi dodatnim senzorima koji će nadzirati rotaciju zglobova, višejezičnim sučeljem i naprednim sustavom za analizu podataka.

Prenosimo izjave članova dobitničkog tima Dominika Tomičevića, Karmen Brešan te  Ivana Borka, objavljene na portalu  dnevnik.hr  27. siječnja.

„Jako sam sretna jer ti novci će nam puno pomoći u razvijanju našeg projekta. On funkcionira tako da terapeut snimi određenu vježbu koju dijete može izvršiti i to dijete će na svom kompjuteru vidjeti te vježbe i ponavljati“ - rekla je Karmen Brešan s  Medicinskog fakultet.

„Naš sustav uspoređuje pokrete terapeuta i djeteta ispred senzora i statistiku o pokretima šalje natrag terapeutu da bio on mogao pratiti njegov napredak“ - objasnio je Ivan Borko s FER-a.

„Osvajanje Imagine Cup stipendije, kao i činjenica da nam je stipendiju uručio sam Bill Gates, izuzetna je čast i poticaj za daljnji rad. Dobili smo priliku razmijeniti ideje i mišljenja sa mnogim stručnjacima i predstavnicima drugih timova, a suradnja s Microsoftom i partnerima pomoći će nam u daljnjem razvoju i nadogradnji našeg rješenja', izjavio je Dominik Tomičević.

Tijekom boravka na elitnom Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom Davosu, predstavnici studentskih timova su sudjelovali  na okruglom stolu sa osnivačem Microsofta Billom Gatesom, izvršnim podpredsjednikom te tvrtke Bradom Smithom te drugim znanstvenicima i gostima. Raspravili su o važnosti uloge mladih u izgradnji budućnosti te stvaranju prilika za mlade kroz odgovarajuće  obrazovanje, razvoj vještine i podršku.

Studentsko natjecanje Imagine Cup će se u srpnju 2012. održati desetu godinu za redom, sa finalnim natjecanjima u Sydneyu. Natjecati se mogu svi učenici i studenti stariji od 16 godina, u kategorijama razvoja softvera i igara, aplikacija za Windows Phone, Windows Azure, Windows Metro aplikacije te zabavnih sadržaja za Kinect. Prošle godine se za finale natjecalo više od 350.000 studenata iz 183 zemlje. Više informacija dostupno je na stranicama www.imaginecup.com.

 

 FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.