Dječak s Faconijevom anemijom, obiteljski plan - novi život za život


Autor/Izvor: SUPRA prema Večernji list 010212

Objavljeno: 27.02.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Dječak s Faconijevom anemijom, obiteljski plan - novi život za život

Za Mislava je jedini spas presađivanje koštane srži. Stoga se mama Ivana odlučila za novu trudnoću jer su za Mislavovo izlječenje, odnosno presađivanje koštane srži neophodne matične stanice iz pupkovine planirane bebe

 

Dječak  Mislav Antolović iz Osijeka boluje od teške Fanconijeve anemije. Danas slavi deveti rođendan.  Za njega je jedini spas presađivanje koštane srži. Stoga se mama Ivana odlučila za novu trudnoću jer su za Mislavovo izlječenje, odnosno  presađivanje koštane srži neophodne  matične stanice iz pupkovine planirane bebe.

Mislav je rođen 2003. bez oba palca na rukama, što je indikativno za Fanconijevu anemiju. No, kako se radi o rijetkoj bolesti, liječnici su mu dijagnozu postavili tek  2007. godine  u  Njemačkoj. Naj­prije je primao transfuzije krvi, a onda je počeo piti lijek oxymetholone. Taj mu je lijek stimulirao rad koštane srži, ali je nakon tri i pol godine izazvao adenom (dobroćudni tumor) na jetri. Zbog toga je  terapija lijekom  prekinuta.  Na životu su ga održale transfuzije krvi. U međuvremenu  se  adenom povukao pa je privremeno nastavljena terapija oxymetholonom.

U intervjuu objavljenom 1. veljače u Večernjem listu, Mislavovi roditelji govore o bolesti, nadanjima i planovima za ozdravljenje: „Uz ove probleme s jetrom, problem je i što će lijek koji pije  s vremenom presta­ti djelovati. Naša je jedina nada presađivanje koštane srži.“  Stoga se mama Ivana odlučila za novu trudnoću jer su za Mislavovo izlječenje, odnosno  presađivanje koštane srži neophodne  matične stanice iz pupkovine planirane bebe.

Mislavovi roditelji su se za pomoć  obratila na brojne adrese pa su tako i doznali za  ovu mogućnost  izlječenja. Presađivanje koštane srži  bi trebalo biti obavljeno  u klinici u Berlinu. No, do transplantacije  je još dugačak put jer su za to potrebne  matične stanice iz pupkovine planirane bebe. A  začeće mora biti obavljeno umjetnim putem  jer su  i gospođa Antolović  i njen suprug Slaven  nositelji recesivnog gena, te u obzir dolazi jedino umjetna oplodnja u  Reproductive Genetic Institutu u Chicagu.  Troškovi su visoki, oko 180.000 kuna. Ovih dana čekaju dolazak liječnika iz SAD-a koji će najprije uzeti uzorak s unu­tarnje strane obraza Misla­va i obitelji, a za što su već prikupili 30.000 kuna.

Zbog činjenice da svaka dodatna bolest može biti kobna za njega, Mislav ne ide u školu, nego se školuje kod kuće gdje mu dolazi učiteljica. Odličan je đak. Rijetke trenutke vani pro­vodi s roditeljima, mlađim bratom Jakovom i labradorom Astorom te se nada normalnom životu.

 

Obitelj Antolović, Sandora Petofija 151, Osijek, tel 031/377-336, 092/2536-383,092/2423-724

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.