Zašto pola Amerike odbija solidarnost zdravih s bolesnima na nama*) poznati način?


Autor/Izvor: SUPRA, Večernji list 250212

Objavljeno: 29.02.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Zašto pola Amerike odbija solidarnost zdravih s bolesnima na nama*) poznati način?

Ne prestaju de­bate o Obaminoj politici zdravstva dostupnog svima

 

Oni  Amerikanci koji su republikanske orijentacije, ne žele da ih zakon prisiljava na zdravstveno osiguranje: „Hoću li se zdravstve­no osigurati ili ne, moja je stvar. Tko odlučuje o mome životu? Vlada? Ne, hvala!“

Među tristotinjak milijuna Amerikanaca - pojednostavljeno rečeno - gotovo  polovica se protivi solidarnosti zdravih s bolesnima i stavlja „princip slobode“ iznad „principa solidarnosti“. Republikanci, naime, zastupaju mišljenje da isključivo pojedinac sam odlučuje o svom životu pa stoga i slobodno bira hoće li plaćati zdravstveni doprinos ili ne. Vlada i Kongres nemaju pravo ugroziti tu slobodu  pojedinca da odlučuje  o svom životu,  pa tako ni donositi zakon koji pojedinca prisiljava na plaćanje obveznog zdravstvenog osiguranja. U zakonskoj obvezi plaćanja zdravstvenog osiguranja, republikanci ne vide solidarnost zdravih s bolesnima, već udar vlade i ugrozu temeljnog  principa slobo­de.

Druga polovica Amerike - glasači Demokrata - smatraju pak da su osiguravajuća druš­tva i farmaceutske kompanije  od zdrav­stvenog osiguranja napravile  biznis i zarađuju enormne profite te stoga  „princip solidarnosti zdravih sa bolesnima“ treba staviti ispred „principa slobode“.

Tek u ožujku 2010. godine, nakon nekoliko desetljeća borbe, tijesnom većinom je usvojen zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju a  Amerikanci su dobili zdravstveni sustav utemeljen na solidarnosti zdravih s bolesnima. No on bi se trebao početi primjenjivati tek 2014. godine. U međuvremenu,  republikanci to nastoje svim legalnim sredstvima  onemogućiti pa je tako 26 američkih saveznih država  uložilo žalbu. Prizivni sud iz Atlante je presudio u njihovu korist, uz obrazloženje da je Kongres prešao svoje ovlasti tražeći od Amerikanaca da uplaćuju obvezno zdravstveno osiguranje ili im u suprotnom prijeti kazna i da je zdravstveni zakon neustavan. Očekuje se i odluka Vrhovnog suda.

O protivljenju republikanaca obveznom zdravstvenom osiguranju i zdravstvenom sustavu utemeljenom na solidarnosti zdravih s bolesnima, piše i Pročelnica kabineta Predsjednika RH, Danica Juričić Spasović, koja je nedavno  na poziv State Departmenta  proputovala SAD-e. Prenosimo dio njenog teksta iz Večernjeg lista od 25. veljače:

„U Teksasu nam republikanski orijentirani građani vrlo tvrdo obrazlažu: hoću li se zdravstve­no osigurati ili neću, moja je stvar, a za drugoga plaćati neću jer to nije solidarnost nego udar vlade na princip slobo­de. Posvuda nam republikanski birači govore isto. Međutim, od zdrav­stvenog osiguranja osiguravajuća druš­tva i farmaceutske kompanije napravile su biznis i zarađuju enormne profite, a s Obaminom reformom zdravstva oni gube novac - čuje se iz redova simpati­zera demokrata. Isti lijek i ista medicin­ska pretraga u Europi je i do pet puta jeftinija, priznat će i liječnici. Više od 40 milijuna ljudi u SAD-u nema nikakvu vrstu zdravstvenog osiguranja - jer im  se ili ne isplati plaćati visoke premije ili si to ne mogu priuštiti.

Amerikanci koji danas mijenjaju posao riskiraju da kod novog poslodavca ostanu bez zdrav­stvenog osiguranja. U ekonomskoj kri­zi poslodavci spašavaju biznis i radna mjesta tako što radnicima ne plaćaju zdravstveno osiguranje. Sustav je neo­drživ i kolabirat će, kažu građani skloni demokratima, koji prognoziraju da će SAD morati prijeći na neku europsku razinu zdravstvenog osiguranja. Pred­sjednik Barack Obama zdravstvenu reformu smatra povijesnim zadatkom za buduće generacije Amerikanaca…

 Ima trenutaka u ko­jima se čini da smo u Hrvatskoj neka od pitanja konzervativnog svjetonazora ili zdravstvenog osiguranja bolje svladali od SAD-a. A opet, veličina zemlje uve­ćava i problem, i nije lako uspoređivati. Teško se osloboditi dojma da su zbog konzervativnih ideologija u SAD-u po­nekad u 19. stoljeću, a zbog modernih tehnologija i vrhunskih organizacijskih sposobnosti uređivanja sustava u 22. stoljeću. I kao da taj sraz tu zemlju  stalno gura naprijed.“

 

*) Svaki građanin Republike Hrvatske obvezan je prijaviti se na obvezno zdravstveno osiguranje prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju ("Narodne novine", broj 150/08, 94/09 i 153/09). Obvezno zdravstveno osiguranje je utemeljeno  na načelima uzajamnosti, solidarnosti i jednakosti na način i pod uvjetima utvrđenim Zakonom. U okviru prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja, osiguravaju se i prava za slučaj ozljede na radu i profesionalne bolesti. Opseg prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja osigurava se svim osiguranim osobama pod jednakim uvjetima.

 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.