Na Institutu R. Bošković za 1.000 kn otkrivaju koliko ćete poživjeti


Autor/Izvor: SUPRA, izvor Večernji list 250212

Objavljeno: 1.03.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Na Institutu R. Bošković za 1.000 kn otkrivaju koliko ćete poživjeti

Dr.sc. Ivica Rubelj već godinama istražuje telomera a sad je moguća primjena tog istraživanja

 

Zagrebački Institut Ruđer Bošković nudi novu uslugu. U suradnji s Laboratorijem Breyer uzi­maju krv, izoliraju DNK i telomere te otkrivaju kako ćete starjeti i koliko ćete poživjeti. Dr.sc.Ivica Rubelj, znanstveni suradnik u Zavodu za mole­kularnu biologiju Instituta Ruđer Bošković, već godinama radi na istraživanju telomera  a od  nedavno je moguća primjena tog istraživanja. Cijena mjerenja telomera je 960 kuna, plus 50 kuna za vađenje i dostavu krvi.

Telomeri su strukture koje su zaštitni mehanizmi na granicama naših kromosoma a primjerice -analizom njihove dužine - može se odčitati nečija biološ­ka starost. Ovi­sno o tome koliko osoba želi znati o svojim telomerima,  može se još izraditi njihov  profil te odrediti  brzina kojom se skraćuju. Individualno mjerenje telomera obavlja se nakon uzi­maja krvi i izoliraja DNK. To je precizna pre­traga na osnovi koje se mogu odrediti predispozicije za starenje te bolesti i tegobe vezane uz starenje. Rezultati su poznati za desetak dana a u uslugu je uključena njihova  interpretacija i savjeti što dalje.

Otkrije li se da netko genski ima kraće telomere, savje­tuje se usporavanje njihova daljnjeg skraćivanja rekrea­cijom, zdravom prehranom, prestankom loših životnih navika (pušenje, alkohol) te izbjegavanjem negativnog stresa. Ukratko: osobe s kraćim telomerima trebaju se angažirati na promjeni svog životnog stila i potražiti stručnu pomoć oko pretilosti, pušenja, alkohola, tjelesne neaktivnosti, negativnog stresa …

Prenosimo dio intervjua s dr. sc. Rubeljem, objavljenog 25. veljače u Večernjem listu:

„Akumulacija starih stanica u tkivima u osnovi je proce­sa našeg starenja. Što ih vi­še ima, negativno utječu na organe mijenjajući njihov metabolizam i uzrokujući propadanje. Kad ih ima jako puno, sve su životne funk­cije ugrožene. Telomeri su u osnovi tih procesa, a mi promatramo njihove dužine i skraćivanje. Ako se telomeri previše skrate, mogu dovesti do lo­ma kromosoma. Bitno je da se održi njihova duljina, koja pak ovisi o genetici, ali i vanjskim faktorima na ko­je se može utjecati, kao što su socijalne prilike, životne navike, mentalno zdravlje“ - zaključuje Rubelj.

Kotakt: ivica.rubelj@irb.hr

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.