Proljetna inventura: opasnost iz ormara, formaldehid u odjeći


Autor/Izvor: SUPRA izvor: www.seebiz.eu, Večernji list 210112

Objavljeno: 21.03.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Proljetna inventura: opasnost iz ormara, formaldehid u odjeći

Kako prepoznati odjeću i obuću potencijalno štetnu po zdravlje - kad proizvođač nema obavezu deklerirati količinu formaldehida i drugih kemikalija?

 

Prvi je dan proljeća. Ako ste  skloni iritacijama kože, alergijama - ovo je podsjetnik na to da opasnost može vrebati i iz ormara. Da bi odjeća i obuća izgledala bolje, tekstilna industrija ko­risti  kemikali­je koje mogu biti opasne za zdravlje. No kupac ne zna za njihovo postojanje jer proizvođač nema zakonsku obvezu deklariranja. Europska direktiva doduše postoji, ali samo kao preporuka te nije obvezujuća. Takve potencijalno  problematične kemikalija su formaldehid, bromirani prigušivač plamena,  p-fenilendiamin (PPD), perfluorinat (PFC)...

Formaldehid osigurava bolju postojanost boja, spre­čava gužvanje odjeće  te je štiti od plijesni; bromirani prigušivač plamena se koristi za dječje pidžame, ftalati služe kako bi plastika bila fleksibilnija i otpornija. No sve to može biti opasno za zdravlje osoba koje te proizvode nose a proizvođači, nažalost, nisu dužni navesti koriste li te tvari  pri proizvodnji  te u kojoj količini.

O tome u intervjuu Večernjem listu od 21. siječnja, govori Marijan Povodnik, direktor laboratorija Mirta-Kontrol, ovlaštenog za ispitivanje, certifikaciju i vje­štačenje tekstila, kože i obu­će te zaštitne opreme:
„Europska direktiva nije obvezujuća već se samo preporučuje a interni (obvezujući) propisi postoje samo u nekim zemljama EU i  tada je dopušten  koncentrat (formaldehida) 20 miligrama po kilogramu, a po novome je to 16 mg/kg… U Hrvatskoj zasad ne po­stoje ograničenja i propisi o formaldehidu u odjeći, osim što Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti predmeta opće uporabe ograničava formal­dehid u dječjim igračkama izrađenim od tekstila. Kako ne postoje zakonski propisi kod nas, tako ni laboratori­ji nemaju saznanja o tome koliko se u praksi premašuje količina formaldehida u tek­stilu …“

Za one sklone iritacijama kože i alergijama,  može pomoći višekratno, uzastopno odjeća prije prvog nošenja ili nošenje odjeću od organskih materijala. A oni s razvijenim osjetom njuha mogu još u dućanu pri kupnji, prepoznati potencijalno opasnu kemikaliju po mirisu odjeće i obuće. Pojačan oprez je potreban pri kupnji robe kineskog porijekla. Neki testovi u Novom Zelan­du pokazali su da je količina formaldehida u odjeći kine­ske proizvodnje  i 900 puta veća od dopuštene.

 

 No, opasnost po zdravlje ne vreba samo iz odjeći, već i iz kućnog tekstila i obuće. U prošlogodišnjoj kampanja „Prljav veš“, Greenpeace   je  alarmirao javnost informacijama o poznatim svjetskim brendovima, čiji dobavljači proizvode u Argentini, zemlji s prilično labavim zakonodavstvom.  Poput tekstilne industrije u Kini i jaka argentinska  industrija kože koristi visokootrovne kemikalije…

Ali “nije svako zlo za zlo“. Ima i dobrih vijesti: H&M te Adidas  su objavili  da će do 2020. godine izbaciti štet­ne kemikalije iz proizvodnje odjeće i obuće. A dobra vijest je i  to da se pooštrava Europska direktiva koja se odnosi na kemikalije u odjeći i obući. Danas ona postoji samo kao preporuka – no, nakon što je dokazana kancerogenost formaldehida, odnosno rizičnost nekih drugi kemikalija – to će se uskoro promijeniti.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.