Cipele s GPS-om za oboljele od Alzheimera*


Autor/Izvor: SUPRA, izvor: alzheimers.jpg, gpsshoe.com,

Objavljeno: 21.09.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Cipele s GPS-om za oboljele od Alzheimera*

21. rujna_Dan borbe protiv Alzheimerove bolesti

 

Na američko tržište su stigle prve cipele opremljene sustavom za globalno pozicioniranje – ili pojednostavljeno - cipele s ugrađenim GPS čipom. Namijenjene su osobama koje boluju od Alzheimerove bolesti i lako se mogu izgubiti. Cipele imaju funkciju lakšeg pronalaženja bolesnika u slučaju da se izgube, kako bi se izbjegle višednevne potrage za njima. Proizvela ih je tehnološka firma GTX Corp  u suradnji s AETREX  ww kompanijom za proizvodnju i plasman udobne ergonomske obuće.

GTX je konstruirao sićušne GPS-ove koji su nezamjetljivi jer su ugrađeni u petu cipele. Uređaj omogućuje da se pomoću računala iz udaljenosti prati kretanje osobe koja boluje od Alzheimera i da se ograniči područje unutar kojega se osoba može kretati. Ako bolesnik prijeđe tu granicu oglašava se uzbuna.

Inovativnost nije u samom načinu geolociranja - već u „kamuflaži“. Cipele s GPS-om se izvana ni po čemu ne razlikuju od drugih cipela, jer je GPS sakriven i ugrađen u petu. I u tome je „dodana vrijednost“. Bolesnici koji boluju od  Alzheimerove bolesti su paranoični i ne prihvaćaju nove uporabne predmete. Na primjer,  ako bi se se bolesniku stavio sat s GPS-om, on bi ga skinuo. Budući da oboljeli od Alzheimerove bolesti često odbijaju i skidaju sa sebe stvari koje ne mogu prepoznati ili im izgledaju čudno (nakit, ogrlice, satove) - jedino je rješenje bilo da se uređaj za geolociranje „sakrije“ u predmet koji bolesnik koristi kada je u pokretu a to su cipele.

Cijena jednog para cipela s GPS-om u  prodaji američkog Aetrexa je oko 300  $, a kupci će moći podesiti i sistem za praćenje onih koji ih nose, odnosno zadati radijus kretanja bolesnika.

 

*) Svjetski dan borbe protiv Alzheimerove bolesti, 21. rujna, dan je solidarnosti koji ujedinjuje oboljele, njihove obitelji, skrbnike, udruge i stručnjake u svrhu podizanja svijesti u javnosti o toj teškoj bolesti.Alzheimerova bolest može se opisati kao degenerativna bolest mozga koja dovodi do demencije, gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja te svakako i do velikih promjena u osobnosti bolesnika. Svake godine u svijetu oboli 4,6 milijuna osoba (cijela jedna Hrvatska). Točan broj oboljelih u Republici Hrvatskoj nije poznat, no na temelju pretpostavke da 10% osoba starijih od 65 godina boluje od Alzheimerove bolesti, izračunato je da u Republici Hrvatskoj ima oko 80 000 oboljelih.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.