Voda - lijek na dohvat ruke? Ravna Gora vs. New York


Božji studenac izvor u Ravnoj Gori

Autor/Izvor: SUPRA izvor: Acizalb/Tracy/coolinarka.com 240310

Objavljeno: 22.03.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Voda - lijek na dohvat ruke? Ravna Gora vs. New York

22. ožujka 2012. _ Svjetski dan voda se obilježava već 20 godina na inicijativu UN-a

 

Život kakav poznajemo na Zemlji, bez vode je nemoguć. Na Svjetski dan voda, dvije Goranke, jedna koja živi u  New Yorka a druga u Ravnoj Gori  o temi „Voda- lijek na dohvat ruke“ i o suživotu s vodom iz slavine i oko nas.  Prenosimo njihova razmišljanja i savjete s hrvatskog portala coolinarka.com 240310:

 

Tracy/New Yorka/SAD:
 „… Voda korištena na različite načine liječi i jača. Nešto otkrijemo iskustvom, npr. mene topli mlaz tuša po vratu i ramenima, rješava glavobolje…Mi u New Yorku vjerovatno zaboravljamo što znači samo odvrnuti slavinu i dobiti čistu vodu.  Tu je voda iz vodovoda “obogaćena” svime i svačime, npr. fluorom, koji istina pomaže protiv karijesa, ali i drugim elementima koji izuzetno suše kosu i kožu. Zbog toga  mi pijemo samo filtiranu Brita vodu koju koristimo i za čaj i kavu, a tuširamo se  kratko, u nekoliko sekundi, a o nekom dužem umivanju nema govora. Jednom sam pokušala „JuliaRoberts test za kosu“: oprala sam ju u mineralnoj vodi, nije baš bio Evian, ali u svakom slučaju ni voda iz vodovoda. E, pa, razlika je bila vidljiva!“

Acizalb/Ravna Gore/ Gorski Kotar:
„… U Ravnoj Gori na brdu Javorova kosa (1017 m n. v.) postoji izvor pitke vode zvan Božji tudenac, koji po staroj predaji slovi kao ljekovit za oči. Pretpostavlja se da je nazvan "Božji" zato jer nikad i za najvećih suša nije presušio. Uvijek je bio okrjepa šumarima, lovcima i mještanima koji su za vrućih ljetnih dana,  u doba košnje sijena, tražili osvježenje u bistroj planinskoj vodi… danas dolaze i turisti….. Svi koji se nađu na tom "svetom" mjestu, koje naprosto zrači pozitivnom energijom, osjećaju se nekako orniji, kao da neka tajna sila podiže raspoloženje, pa se možda stoga i dobije osjećaj bistrijeg vida….

…Voda korištena na različite načine liječi i jača. Osim kad se unosi u organizam, voda odlično djeluje i izvana. Rituali s vodom uobičajeni su u cijelom goranskom kraju…Umorne noge svake večeri bi se "odmakale" u lavoru u slanoj vodi ili s dodatkom ljekovitog bilja, a uobičajena je bila i primjena vode u obliku kupki, polijevanja i inhalacija za liječenje mnogih bolesti.

Kupke za stopala
Najčešće se koriste tople kupke za noge koje su pravo univerzalno domaće sredstvo, a djeluju još bolje ako im dodate … ljekovitih biljaka. Kupke za stopala potiču prokrvljenost cijelog tijela i pomažu cirkulaciju, a metodom dolijevanja vruće vode postižu se dobri rezultati za zagrijavanje cijelog tijela kao i poticanje prokrvljenosti sluznice nosa i ždrijela, pa se na taj način suzbijaju uzročnici bolesti pri početku prehlade.

Topla kupka za stopala: Napunite lavor vodom temperature od 36 do 38°C, dodajte po želji … ljekovitog bilja i namačite noge 10 do 15 minuta. Na kraju stopala kratko polijte hladnom vodom, obrišite i utoplite. Djeluje blagotvorno i potiče san kod osoba koje imaju hladne noge.

Vruća kupka za stopala: Držite noge u lavoru s oko 1, 5 l tople vode i polako dolijevajte vruću vodu dok se ne postigne konačna temperatura (do 40°C). Nakon 10 do 15 minuta kupke osušite stopala i utoplite ih. Pomaže kod prehlade i za zagrijavanje cijelog tijela.

Kupke: hladno-toplo, slana-neslana voda
Kupanje u vodi različite temperature, slatkoj ili slanoj, stimulira cijelo tijelo, poboljšava elastičnost kože i omogućava izlučivanju nečistoća kroz pore. Hladna kupka potiče rad pluća i krvotok, povećava vitalnost, jača otpornost na infekcije, a mlaka kupka koristi se za smirenje živaca i liječenje niskog tlaka. Topla kupka ne služi samo za uživanje i čišćenje nego može liječiti mnoge zdravstvene tegobe. Toplim kupkama često se dodaju i ljekoviti dodaci kojima se ublažava napetost mišića, smanjuju se bolovi. Kupka ujedno opušta i odmara.
Oprez: Ako patite od poremećaja cirkulacije, previsokog ili preniskog krvnog tlaka ili srčanih bolesti, posavjetujte se s liječnikom o korištenju kupki.

Biljna kupka za tijelo: 200 g  ljekovitog  bilja (za pojedine vrste bolesti) namočite u 6-8 l hladne vode. Slijedećeg dana sve zagrijte, procijedite i ulijte u vodu za kupanje. Legnite u kadu tako da vam srce bude izvan vode. Ostanite u kupki 20 minuta. Nakon toga se omotajte ručnikom ili ogrtačem (bez brisanja) i 1 sat se preznojavajte u krevetu. Napomena: Treba voditi računa o posebnim uputama za svako pojedino bilje!

Inhaliranje
Ljekovito djelovanje na sve sluznice gornjih dišnih organa postiže se i inhaliranjem vruće vodene pare, obogaćene biljnim dodacima. Nakon inhaliranja lice treba isprati hladnom vodom te slijedeći sat vremena nipošto ne izlaziti na svježi zrak.

Mlaz vode na zapešće, protiv iscrpljenosti; umivanje vodom  za stišavanje bijesa

Uhvati li vas osjećaj iscrpljenosti tijekom dana, dopustite mlazu vode da vam rashladi zapešća, dovoljno je nekoliko desetaka sekundi, a smirujući će učinak u napadu bijesa imati i umivanje vodom.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.