Dan žena - izumiteljica Vegete Zlata Bartl "dobila"park Poljanice


Autor/Izvor: SUPRA, izvor: Zaklada Zlata Bartl, Večernji list 070312

Objavljeno: 8.03.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Dan žena - izumiteljica Vegete Zlata Bartl "dobila"park Poljanice

No, profit od intelektualnog kapitala ove velike izumiteljice je prisvojila Podravka …

 

Odbor za imenovanje ulica, naselja i trgova grada Zagreba u povodu Međunarodnog dana žena, nazvao park na Poljanicama u čast izumiteljice Vegete Zlate Bartl.  Ovom prigodom su još  tri istaknute žene „dobile“ svoje ulice i parkove: prva hrvatska olimpijka i gimnastičarka Zulejka Tućan Stefanini,  povjesničarka Nada Klaić  te  Diana Budisavljević, aktivistica koja je u 2. svjetskom ratu  spašavala djecu iz logora.

 

Profesorica Zlata Bartl - stvoriteljica Vegete

Zlata Bartl rođena je 20. veljače 1920. godine u Sarajevu. U Zagrebu je upisala tadašnji Mudroslovni (filozofski) fakultet i  stekla zvanje profesorice kemije, fizike, matematike, meteorologije i mineralogije. U Koprivnicu je došla 1955. godine, kada se u Podravki zaposlila kao kemijski tehničar u laboratoriju.

U to je vrijeme  Podravka bila mala tvornica bez perspektive jer je prerađivala samo voće i povrće, odnosno pekmez i sušeno povrće. Tih dana, prisjeća se prof. Bartl, "...imali smo malo, jela sam jedanput na dan, ali radili smo i stvarali punom parom da svoju tvornicu izvučemo iz teškoća". Podravka je trebala nešto više od sušenog povrća i pekmeza, nešto novo... Već 1957. godine na inicijativu prof. Bartl  pokrenuta je proizvodnja dehidratiziranih juha - usprkos skromnim tehnološkim mogućnostima. Prve vrećice Podravkinih juha bile su, zbog nedostatka strojeva, zatvarane glačalima !

Ubrzo nakon uspjeha dehidratiziranih juha, "dogodila" se Vegeta, univerzalni dodatak jelima, koji je postao jedna od najpoznatijih hrvatskih marki proizvoda i  generator rasta  Podravke. Vegeta je osmišljena u Podravkinim istraživačkim laboratorijima u timu pod vodstvom skromne i samozatajne profesorice Zlate Bartl. Bila je to istinska inovacija u prehrambenoj industriji.No, prof. Bartl je uvijek naglašavala da to nije  samo njen izum i zasluga: "Možda ta ekipa bez mene u to doba ne bi napravila to što smo napravili, ali to ne bih mogla niti ja bez njih". Vegeta, Podravkin originalni i univerzalni dodatak jelima, već pola stoljeća oplemenjuje obroke ljudi u četrdesetak zemalja svijeta.

Profesorica Bartl dobitnica je mnogih priznanja:

-          nagrada Srebrno srce Podravke 1972. godine,

-          nagrada za tehničku kulturu Hrvatske 1985. godine,

-          spomenica Podravke za životno djelo 1987. godine,

-          nagrada za životno djelo za višegodišnji rad i izuzetna dostignuća grada Koprivnice,

-          povelja povodom 50. obljetnice Hrvatske zajednice tehničke kulture

-          odličje  predsjednika Republike Hrvatske Redom Danice s likom Nikole Tesle,

-          Zlatna kuna za životno djelo Hrvatske gospodarske komore 1998.


No, profit od  intelektualnog kapitala profesorice Zlate Bartl je prisvojila Podravka …Kreatorica Vegete Profesorica Zlata Bartl je umrla 30. srpnja 2008. godine.


Zaklada Zlata Bartl

Rast Podravke je utemeljen dobrim dijelom na intelektualnom kapitalu profesorice Zlate Bartl,

osobe najzaslužnije za nastanak Vegete - najpoznatijeg i financijski najunosnijeg  proizvoda iz Podravkinih istraživačkih laboratorija.

Kako bi joj se djelomično odužili, Podravka je 2001. godine  osnovala Zakladu Zlata Bartl

Svrha Zaklada je promicanja i poticanja stvaralačkog i inovativnog znanstveno-istraživačkog rada među mladim visokoobrazovanim ljudima. Njezinim osnivanjem Podravka želi potaknuti stvaranje novih vrhunskih znanstvenika i istraživača po uzoru na prof. Zlatu Bartl. Sredstva iz Podravkine Zaklade koriste se za dodjelu stipendija i potpora redovitim studentima dodiplomskih i poslijediplomskih studija, državljanima Republike Hrvatske.


Kontakt:

Zaklada Zlata Barl

48000 Koprivnica, Ante Starčevića 32
Tel: 048 653 077048 653 077

Email: zakladazlatabartl@podravka.hr 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.