Dekriminalizacija posjeda droge-pravosuđe&zdravlje&svjetonazor


Autor/Izvor: SUPRA , Izvor: Novi list 050312, HRT-Dnevnik 060312,

Objavljeno: 13.03.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Dekriminalizacija posjeda droge-pravosuđe&zdravlje&svjetonazor

Od 01.01. 2013. će posjedovanje droga i dalje biti nezakonito ali bi se trebao razlikovati postupak prekršajnog sankcioniranja „konzumenata“ u odnosu na „dilere“ koje čine kazneno djelo

 

U najavi dekriminalizacije posjedovanja droga za vlastitu upotrebu, Orsat Miljenić je, početkom prošlog tjedna - najblaže rečeno - bio nespretan. Radi se o osjetljivoj temi koja spada ne samo u pravosudni  već i  u zdravstveni sustav društva ali zadire i u svjetonazor pojedinca.

 

„Mišljenja sam da je za posjedovanje droge za vlastitu uporabu prekršajna odgovornost dovoljna. Maksimalna kazna od 3 mjeseca zatvora, predviđena Zakonom o suzbijanju zlouporabe droga, dovoljna je da bi društvo izrazilo stav o neprihvatljivosti konzumiranja droge!“ - izjavio je  ministar pravosuđa  prema pisanju Novog lista od 05.ožujka, najavivši odbacivanje sankcioniranja posjedovanja droge za vlastitu uporabu kaznenim djelom. Na taj način bi se uštedjela  financijska sredstva jer je sada  relativno veliki broj takovih osuđenika u zatvoru o državnom trošku. K tome bi se oslobodili kapaciteti DORH, sudova i policije za progon organiziranog kriminala koji se bavi prodajom droge, odnosno teškim zloupotrebama droga  koje ugrožavaju druge osobe.

Dan kasnije, 06.ožujka, gostujući u Dnevniku HRT-a, ministar pravosuđa je  pokušao dodatno argumentirati namjeru nove vlade da dekriminalizira posjedovanje droga: „Posjedovanje droge za osobne potrebe je stil života i ukoliko ne ugrožava drugoga – ne zahtjeva sankcije u sferi kaznenog djela.“

Ministar se ipak ogradio napomenom  da je to  načelan politički stav Vlade dok bi  modalitete provedbe trebala razraditi  Radna skupina koju je imenovalo  Ministarstvo pravosuđa. Ona bi   trebala doraditi novi Kazneni zakona koji čak još nije niti stupio na snagu (!) već će to biti 01.01.2013. godine.


Podsjetimo: sredinom 2011. godine je  tada vladajuća politička opcija „desnog centra“,  sukladno konzervativnim načelima  – izglasala  zakonsku opciju po kojoj se svako posjedovanje droge smatra kaznenim djelom. Danas, kad su uloge zamijenjene, nova vladajuća politička opcija „lijevog centra“, želi zakonsku opciju sukladnu ljevičarskom i liberalnom svjetonazoru, što joj nije uspjela prošle godine jer je tada bila u manjini. A to je zakonska opcija po kojoj je posjedovanje droga za vlastitu upotrebu dekriminalizirano te bi  od slijedeće godine bio samo prekršaj  koji se kažnjava s najviše 3 mjeseca zatvora a ne i kazneno djelo.

 

Uz element svjetonazora, i protivnici i zagovornici dekriminalizacije posjedovanja droga se pozivaju na praksa u drugim zemljama EU. A ona ipak nije jedinstvena – ako se promatra  segment formalno propisan zakonom.  Tako je u Španjolskoj, Portugalu, Italiji, Belgiji, Luxembourgu i Sloveniji,  posjedovanje droge za osobne potrebe dekriminalizirano i po slovu zakona i po sudskoj praksi, te nije kazneno djelo. U Irskoj se čak nikako ne  može kazniti osoba uhvaćena u posjedu kanabisa, ako joj je to prvi put.

No, na drugoj strani su Njemačka, Danska, Nizozemska i Austriji, gdje  zakon  propisuje  da je posjedovanje droge za osobne potrebe kazneno djelo. Ali – u praksi to sudovi  ne progone…. A to odgovara i postojećem hrvatskom rješenju, pa se onda  čovjek pita: čemu sve te naše radne komisije, čemu prelijevanje  iz šupljeg u prazno… Jer, i sam ministar pravosuđa kaže da su policija i pravosuđe do sada bili  zatrpani malim „konzumentima“ droga, zbog čega je na područjima pojedinih državnih odvjetništava već uspostavljena praksa odustanka od kaznenog progona ili izdavanja kaznenih naloga s blagom sankcijom. 

 

Jer i po jednoj i po drugog varijanti, nema legalizacije droge. Svako posjedovanje droge i dalje ostaje nezakonito. Odnosno, kako ministar Miljanić kaže: „ i prekršajnom odgovornošću društvo izražava stav o neprihvatljivosti konzumiranja droge“. A namjera uvođenja  stupnjevanja u sankcioniranje posjedovanja droge između „konzumenata“ i „dilera“ mogla se provesti kao i u Njemačkoj i Austriji jačanjem sudstva a ne neprestanim izmjenama zakona koji onda postižu kontraefekt pa „prenormiranje“, postaje element pravne nesigurnosti.

 

 http://www.youtube.com/watch?v=W7rJfN_vujc&feature=player_embedded

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.