Bestseler N. Carra o internetu i mozgu (Tjedan mozga 12.-18.03.2012.)


Autor/Izvor: SUPRA, Izvor: Nacional 080212,,

Objavljeno: 12.03.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Bestseler N. Carra o internetu i mozgu (Tjedan mozga 12.-18.03.2012.)

Knjiga“Plitko“ prevedena je i na hrvatski jezik

 

Internet nas potiče da ocjenjujemo vrlo male dijelove informacija u vrlo kratkom vremenu, često žonglirajući s mnogo prekida i odvlačenja pažnje. I takav način mišljenja je koristan. Ali, počinjemo žrtvovati  neke druge načine mišljenja kada internet  koristimo intenzivno. Pogotovo one načine mišljenja za koje su potrebne pažnja i koncentracija te koji uključuju kontemplaciju i introspekciju. Kao i drugi mediji u prošlosti, i internet našem umu nameće svoju vlastitu "intelektualnu etiku". Mijenja ravnotežu naših misli. O tome u svojoj knjizi  „Plitko“ govori književnik i novinar Nicholas Carr. Knjiga je u međuvremenu postala bestseler, ušla je u finale Pulitzerove nagrade za 2011.godinu a nedavno je prevedena  i na hrvatski jezik u izdanju kuće "Jesenski i Turk".
 

Nicholas Carr je  među prvima  počeo pisati  članke o  utjecajima interneta, uočivši kod sebe sve slabiju sposobnost koncentracije pri čitanje. Prvo je posumnjao da mu opadaju mentalne sposobnosti jer ulazi u srednje godine. No uskoro je shvatio da je uzrok tome  - internet. Tako je  nastala  knjiga „Plitko“ u kojoj Carr iznosi ne samo vlastita zapažanja “iz prve ruke“ već iznosi i objektivne dokaze, poput psiholoških i neuroznanstvenih studija, o negativnim učincima interneta na sposobnost zadržavanja pažnje, na pamćenje i kontemplaciju, ali i o stvaranju ovisnosti o internetskom pretraživanju. Ipak, Carr napominje da kao što je to slučaj sa svim istraživanjima ljudske vrste, nema definitivnog odgovora. No, autoru knjige  „Plitko“ je ipak prvome uspjelo otvoriti duboku raspravu o intelektualnim i kulturološkim posljedicama interneta. 


U intervjuu koji je dao „Nacionalu“ od 8. veljače, Carr  govori o tome kako je počeo pisati o svojim vlastitim iskustvima i uočenom poremećaju koncentracije, da bi tek postepeno osvijestio  da se njegov  način razmišljanja i  um mijenjaju  pod utjecajem svog tog vremena provedenog na internetu:
„Nekad mi je bilo lako uroniti u knjigu ili dug članak. No počelo mi se dešavati da mi koncentracija počne vrludati već nakon dvije-tri stranice, da postajem nemiran, gubim nit…..Moj je mozak bio gladan. Zahtijevao je da ga hranim onako kako to čini internet - a što je više dobivao, bio je gladniji. I kad nisam bio za kompjuterom, osjećao sam potrebu da provjerim e-mail, klikam po linkovima, nešto izguglam.“….."

 

Kada je odlučio napisati knjigu - Carr je bio svjestan da mora  na „odvikavanje“ te je odlučio izolirati se od interneta. To mu, kaže, nije bilo lako: "Raspad mog života na internetu bio je daleko od bezbolnog. Otkazao sam članstvo na Twitteru, zamrznuo Facebook i zakukuljio blog. Ugasio sam RSS-čitač, srezao upotrebu Skypea i instant poruka. I najvažnije, usporio sam svoju aplikaciju za e-mail. Mjesecima su mi sinapse urlale za svojom dozom Mreže. ….u međuvremenu su ti porivi splasnuli i ponovno sam se našao u situaciji da mogu sjesti za kompjuter i tipkati satima ili čitati gusto pisani znanstveni članak bez da mi mozak pritom luta."

 

Proučavajući povijest neuroznanosti, stajališta brojnih znanstvenika, psihologa i filozofa koji su se bavili mozgom te najnovijih spoznaja u vezi s istraživanjem mozga, Carr je došao do zaključaa - da se već nakon samo nekoliko sati provedenih na internetu mijenjaju neuronske veze u mozgu. One se prilagođavaju novom načinu na koji se mozak upotrebljava, onom internetskom, karakterističnom po kratkom zadržavanju pažnje na određenom sadržaju, neprekidnom skakanju sa stranice na stranicu, s teksta na tekst, s društvene mreže na društvenu mrežu.

 

 „Takve promjena u funkcioniranju ljudskog uma, kakve uzrokuje internet, imaju mnogo posljedica - za edukaciju, inovaciju, literaturu i umjetnost, pa i za mentalno zdravlje. Kontemplacija potiče kreativnost, empatiju i razvoj ljudske osobnosti, utječe na djelotvornost i produktivnost. Bez tih osobina ljudi postaju plitki, manje zainteresirani i manje intelektualno različiti, manje skloni izazovima. Sužava im se pogled na svijet, gube ideje i bogatstvo duboke, osebujne misli. Dugoročno gledano, takve bi promjene utjecale na sferu edukacije, biznisa, umjetnosti, prekrojile bi kulturu u nešto puno manje maštovito. Osim toga, upotreba weba ne samo da preusmjerava resurse s naših sposobnosti višeg mišljenja, nego i fizički priječi konsolidaciju dugoročnih sjećanja i razvoj memorijskih shema u mozgu. Zbog toga nam je sve teže pohranjivati informacije u svom biološkom pamćenju i prisiljeni smo ga sve više prepuštati umjetnoj, a prostranoj memoriji Mreže, zbog čega kao mislioci postajemo sve plići. Prebacivanje sjećanja u izvanjske banke podataka ne prijeti samo dubini i vlastitosti našega ja.“-  kaže  Carr.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.