Defibrilator kardioverter, reanimacijski uređaj na javnom mjestu?


Autor/Izvor: SUPRA izvor: Večernji list 160312

Objavljeno: 5.04.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Defibrilator kardioverter, reanimacijski uređaj na javnom mjestu?

Kako sada stvari stoje, izgleda da je prepreka za njihovo postavljanje u Zagrebu, administrativne prirode

 

Kardiovaskularne bolesti su u Hrvatskoj uzrok smrti u 50% slučajeva. Defibrilator kardioverter - reanimacijski uređaj  na javnom mjestu  može spasit ljudski život. Kada će takvi uređaji biti  postavljeni u Zagrebu?

U susjednoj Sloveniji su kardiovaskularne bolesti  uzrok smrti   u 40% slučajeva  a u Francuskoj tek u 30% slučajeva. Smanjenju smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti i očuvanju ljudskog života u svjetskim metropolama pridonose reanimacijski uređaji koji su postavljeni na frekventnijim mjestima, gdje prolazi mnogo ljudi: u zrač­noj luci, na autobusnom i željezničkom kolodvoru, na tržnicama…

Prema uzoru na druge europske gradove, reanimacijski uređaji instalirani na javnim mjestima bi trebali olakšati posao djelatnicima Hitne pomoći, koji obave dvije do pet reanimacija na dan. Jedan takav uređaj stoji 20.000 kuna.  No još nije jasno da li i kada će biti postavljeni na frekventna mjesta u  Zagrebu. Kako sada stvari stoje, izgleda da je prepreka ponovo – administrativne prirode – a ne nedostatak novca.

Prema pisanju Večernjeg lista od 16. ožujka, Ured za zdravstvo grada Zagreba priprema prijedlog za postavljanje kardiovertera defibrilatora na javnim, frekventnim lokacijama.

„Gradski ured za zdravstvo načelno je odobrio prijedlog te se nalazi u fazi razmatranja“ - rekla je Lidija Hrastić Novak, pomoćnica pročel­nika Gradskog ureda za zdravstvo. „Uređaji već postoje u zrač­noj luci, a postavili bi se na frekventnijim mjestima, gdje se okuplja mnogi lju­di. Autobusni i željeznički kolodvor dolaze u obzir te ljekarne na frekventnijim mjestima poput onih na Trgu bana Jelačića i Trešnjevačkoj tržnici. Također, potrebno ih je staviti i u do­move zdravlja, koji ih trenu­tačno nemaju.“

„Trebamo se konzultirati sa strukom, odnosno Struč­nim društvom za medicinu pri Hrvatskom liječničkom zboru. Vidjet ćemo gdje će se staviti, vjerojatno u prostorima pod nadzorom. Taj aparat ne smije upotre­bljavati bilo tko, nego samo osoba obučena za njegovo korištenje“- objašnjava Li­dija Hrastić Novak.


FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.