Uz Dan hrvatske knjige: „One misle da smo male“ o prevenciji raka


Izdavač

Autor/Izvor: SUPRA izvor HINA 020212

Objavljeno: 25.04.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Uz Dan hrvatske knjige: „One misle da smo male“ o prevenciji raka

J. Matanović i A. Dorić, autorice knjige za mlade, nagrađene "Biserom mudrosti", nagradom za prevenciju raka vrata maternice

 

"Biser mudrosti" je  nagrada  Europske udruge za prevenciju raka maternice ECCA, a ovogodišnje dobitnice su J. Matanović i A. Dorić, autorice knjige za mlade „One misle da smo male“. Djelo  predstavlja uspjelu simbiozu literature i znanosti a -  iako se za autorice radi o posve novom žanru -  čitatelji su to odlično prihvatili. Književnica i profesorica na Filozofskom fakultetu Julijana Matanović  i  predstojnica Odjela za transfuzijsku medicinu Anka Dorić,  udružile su snage i kreativni potencijal te je tako nastao hrvatski „bestseller“  s  više od  5.000  prodanih primjeraka.

Knjiga „One misle da smo male“  je izašla u izdanju Mozaika. Dobila je četiri prestižne nagrade:  "Anto Gardaš" za najbolji roman za djecu i mladež u 2010. godini;  "Kiklop" (2011.); "Mali princ" (2011.,Tuzla) te ovogodišnji  „Biser mudrosti", nagradu za popularizaciju prevencije raka vrata maternice koju dodjeljuje  ECCA.

Prenosimo što su o knjizi za HINU  izjavile autorice knjige  i  oni koji su je nagradili:

"Vjerojatno će i mnoge mame uzeti ovu knjigu pa će nakon  pročitane knjige moći započeti razgovor. Ako se spasi bar nekoliko djevojčica da ne dobiju HPV, mislim da smo napravili puno", rekla je Julijana Matanović.

"Ovo je knjiga o iskrenosti i razumijevanju a upravo to zajedništvo je bitno, zajedništvo u obitelji, među ljudima, povjerenje u liječnike…U škole bi trebalo uvesti "zdravstveni odgoj s holističkim pristupom" a  trebalo bi širiti i spoznaju o tome kako sačuvati zdravlje i zaštititi se od bolesti treba utkati u književnost, glazbu i likovni odgoj, prirodu, biologiju i sve druge struke…“, naglasila je Anka Dorić, autorica znanstvenog dijela u knjizi.

"Najvažnije je što knjiga otvara jedno novo poglavlje, sve više i više govorimo o ovoj bolesti i uzročnicima, govorimo o načinu prevencije a još samo prije desetak godina to je bila tabu tema te je o njoj bilo sramotno govoriti " kazala je Magdalena Grce, članica uprave ECCA-e i znanstvena savjetnica Instituta Ruđer Bošković.

U obrazloženju nagrade Upravnog odbora ECCE među ostalim navodi se kako su autorice knjige „One misle da smo male" stvorile zadivljujući književni uradak koji je zanimljiv svim dobnim skupinama i tako dopire do široke publike koja će tako spoznati više o raku vrata maternice i njegovoj prevenciji." Primarna uloga Europske udruge raka vrata maternice je podizanje svijesti o raku vrata maternice i sredstvima kojima se može spriječiti te promicanje  i sudjelovanje u njegovoj prevenciji diljem Europe.

 

*)

"Dan hrvatske knjige" obilježava se  22. travnja. Tog je datuma 1501. godine Marko Marulić u Splitu završio i potpisao slavnu “Juditu” a  četiri stoljeća kasnije,  22. travnja 1900. godine  u Zagrebu je osnovano Društvo hrvatskih književnika.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.