PechaKucha: Kako se biciklom voli Planet, Zagreb i svoje zdravlje


autor fotografije Domagoj Kunić PechaKucha Night

Autor/Izvor: SUPRA izvor www.sindikatbiciklista.hr

Objavljeno: 20.04.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

PechaKucha: Kako se biciklom voli Planet, Zagreb i svoje zdravlje

"Zemlju biram, pedaliram" start u nedjelju, 22.travnja, u 16 sati s Trga Francuske republike prema Bundeku

 

Vrckavi  i angažirani bicikl-sindikalisti namjeravaju opet masovno zabiciklirati  zagrebačkim ulicama. Poručuju: „Razvucimo osmijeh na lica, ulaštimo svoje biceve i zauzmimo grad na nekoliko sati ! Dođite na vlastiti pogon i ponesite zviždaljke, glazbala, rekvizite, dobru volju i puna pluća - pokažimo da se biciklom voli Zemlju i Zagreb" (a mi bi dodali …i svoje zdravlje i  kondicija!).


U nedjelju, 22. travnja, na Dan planeta Zemlje, Sindikat biciklista i njihovi simpatizeri žele Zemlji dati priliku da  na trenutak zajedno s njima predahne od  buke i smoga.

Okupljanje počinje na Trgu Francuske republike u 16 sati, a na ruti  do Bundeka, biciklistička kolona će proći  pokraj nadležnih gradskih institucija (ured za strategiju, ured za promet). Ovom akcijom žele poručiti gradskim vlastima da je kvalitetna biciklistička infrastruktura mnogo više od žute crte na nogostupu i da rješenje za prometne probleme u gradu leži u sustavnom planiranju i povratku javnog prostora pješacima i biciklistima.

„Problem automobilskih gužvi niti jedan grad na Zemlji nije riješio tako da uporno gradi za aute, nego tako da gradi za sve druge: javni prijevoz, bicikle i pješake. Želimo grad u kojem se ekološkim oblicima prijevoza poklanja prava pozornost i u  kojem će biciklisti i pješaci - prirodni saveznici - živjeti bez umjetnih sukoba koje stvaraju nepromišljene i nekvalitetne staze.“

Marko Gregović, lider Sindikata biciklista, skrenuo je pažnju nebiciklističke javnosti na  angažman svoje udruge nastupom na PechaKucha Night-u prije 10 dana. Tada su  se u formi vremenski limitiranih prezentacija od 20 slika u 20 sekundi - a koje potječu iz Japana - okušali profesionalci iz kreativne branše ali i neki sve poznatiji socijalni aktivisti, poput Marka, koji je predstavio inicijativu fokusiranu na razvoj biciklističke infrastrukture u gradu. Zanimljivom, jezgrovitom i duhovitiom prezentacija Marko je ukazao  na paradoks prema kojemu je Zagreb prirodno idealan grad za bicikliste, ali su ga današnji prometni uvjeti za tu vrstu prijevoza učinili krajnje nemogućim. Svoju je prezentacijom Marko  završio duhovitom Kunićevom fotomontažom bana Jelačića na biciklu i time osvojio čak i  zagrižene „automobilaše“.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.