Liječnici u borbi za fotelju šefa HDZ-a: Milan Kujundžić


Autor/Izvor: SUPRA prema poslovni.hr 1007, Večernji list 130512

Objavljeno: 18.05.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Liječnici u borbi za fotelju šefa HDZ-a: Milan Kujundžić

Kandidat za šefa oporbe: "Želim ozdraviti bolesni HDZ!"

 

Vodeća oporbena stranka HDZ, u nedjelju 20. svibnja bira svoje vodstvo. Liječnici, njih čak četvorica, su početkom godine javno obznanili  da žele u fotelju šefa oporbe: Milan Kujundžić, Darko Milinović, Ivan Domagoj Milošević i Drago Prgomet. Kad tome dodamo da je  liječnik  Ante Zvonimir  Golem nedavno izabran  za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a, zatim brojne liječnike  koji su  zastupnici u Saboru, pa tri liječnika koji su  ministri  u Vladi,  neizbježno je pitanje: zašto hrvatski liječnici bježe u politiku?

Istodobno, Hrvatska već godinama ima problem s nedostatkom liječnika, procjenjuje se da nam ih nedostaje oko 2000. Koji je smisao da država u studenta medicine uloži oko 300.000 kuna da bi se ovaj otisnuo u politiku ili biznis, dva najčešća bijega hrvatskih doktora. Zašto je to tako? U Europi i drugim sredinama s demokratskom tradicijom političari se regrutiraju uglavnom iz profesija pravnika i politologa.

"Hrvatsko društvo po tradiciji je autoritarno, a u suvremenom društvu autoritet se vezuje uz liječnike, koji predstavljaju autoritet čak i političarima. Kod njih se istodobno događa ono što zovemo prelijevanje autoriteta, te smatraju da ako su uspješni u medicini mogu biti isto tako uspješni u politici. Problem je, međutim, što su liječnici u politici najčešće skloni amaterizmu, odnosno svjetonazor im je važniji od politike. Takvi političari nisu skloni kompromisima s protivnicima kako bi ostvarili cilj koji je najbolji za zajednicu, već se drže onog da "naši moraju pobijediti". ( portal poslovni.hr,  listopad 2007.  politički filozof Žarko Puhovski )

 

Najstariji među liječnicima - kandidatima za predsjednika HDZ-a,  je pedesetpetogodišnji Milan Kujundžić, dugogodišnji član HDZ-a i dosadašnji ravnatelja Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu.  Javnosti je manje poznat jer se do sada nije uključivao u operativnu politiku. No, nakon prosinačkog poraza HDZ-a na parlamentarnim izborima, odlučio je kandidirati se za prvog čovjeka oporbe jer drži da je stranka u dubokoj krizi koju ne mogu riješiti ljudi iz aktualnog vodstva, opterećeni gubitničkom karizmom. Milan Kujundžić  je sta­vio svoj mandat ravnatelja KB-a Dubrava na raspolaganje te dao ostavku na mjesto potpredsjednika programskog vijeća HRT-a.

Obrazlažući usmjeravanje svoje karijere iz liječničke profesiju u političku, kazao je da je HDZ bolesna stranka koju on namjerava oporaviti. Želi stvoriti veliku koaliciju desnog centra, od stranaka koje imaju isti sustav vrijednosti, demokršćanske korijene i narodnjačka načela Starčevića, Radića, Stepinca i Tuđmana. Kao što je SDP prije pobjede na parlamentarnim izborima, okupio sebi slične, mora i HDZ okupiti stranke kao što HDSSB, seljačku stranku, pravaške stranke i HRAST.

Općenito se smatra da je Kujundžićev nedostatak to što je u borbu za čelnu poziciju HDZ-a ušao kao javnosti manje pozna­to ime, bez političkog iskustva. Prigovara mu se da precjenjuje snagu  desne retorike te da koristi pretjerano patetiku i idealizam svojstven devedesetima. K tome, prepreka je i to što Kujundžić jedini među kandidatima nema poziciju zastupnika u Saboru. A predsjednik HDZ-a je i šef oporbe i mora sjediti u Hrvatskom saboru i biti šef kluba zastupnika.

Novost koju je Kujundžić uveo u postupak kandidature za šefa HDZ-a je umrežavanje reformskih snaga  u cilju postizanja efekta sinergije. „Želimo dogovor jer dijelimo isti sustav vrijednosti (zajedništvo, moral, rad i dokazanost) te  da ne bi podijelili glasove na Općem saboru HDZ-a“.  U tom kontekstu je 2. svibnja Kujundžić  najavio svoju  kandidaturu  za predsjednika HDZ-a, a  Prgomet svoju kandidaturu za zamjenika predsjednika stranke. Takvu „hijerarhiju“ su argumentirali time što oba štuju tradicionalne vrijednosti, a jedna od njih je senioritet.

Životopis (izvod):
Prof.dr.sc. Milan Kujundžić, dr.med., specijalist internist – gastroenterolog, rođen 27.4.1957. u Ivanbegovini, Imotski, Republika Hrvatska. Oženjen, otac dvoje djece. Društveno-stručne aktivnosti: 2004. godine bio je pomoćnik ministra zdravstva RH, a nakon toga ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava. Bio je  glavni tajnik Hrvatskog liječničkog sindikata te potpredsjednik i  predsjednik Hrvatskog gastroenterološkog društva. Znanstveni projekti: sudjelovao na više hrvatskih te jednom znanstvenom projektu u SAD-u. 1992. godine obranio je doktorsku disertaciju pod naslovom "Učinak kemoterapije i imunomodulatora na jetrene metastaze adenokarcinoma debelog crijeva u štakora'', Medicinski fakultet u Zagrebu... Nastavno iskustvo: na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, Rijeci i Mostaru, Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu…

Što o sebi kaže Milan Kujundžić? Prema pisanju Večernjeg lista od 13. svibnja, kandidat Kujundžić ističe svoj asketski način života, težak i mukotrpan  životni put, lišen hedonizma. Nikada nije imao vremena za hobije, sport, putovanja. Moto mu je bio rad, rad – i samo rad! 

 

„Cijelog sam života polazio iz ničega i uvijek izbijao na vrh, ali ne prevarom, nego trudom, znanjem i poštenjem. Kod mene je radna navada, za opuštanje mi ostane malo ili ništa. Radim 12 do 14 sati na dan i tako je oduvijek. Nikada nisam išao ni po jahtama ni po skijalištima. Bio sam sirotinja, nadničario sam da preživim. Dok sam studirao, ljeti bih četiri mjeseca po 15 sati radio na baušteli u Njemačkoj da skupim novac“ kaže Kujundžić.

Nakon radnog dana odmori se uz obitelj i tada čita. Najčešće stručnu literaturu jer mu struka zahtijeva stalno usavršavanje, a rijetko beletristiku. Sa svojom suprugom, pedijatricom Tatjanom, u braku je tri desetljeća. Kujundžićevi imaju dvoje odrasle djece, Anu i Hrvoja.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.