Liječnici u borbi za fotelju šefa HDZ-a: Ivan Domagoj Milošević


Autor/Izvor: SUPRA prema poslovni.hr 180112, Večernji list 130512, www.domagoj.hr,

Objavljeno: 18.05.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Liječnici u borbi za fotelju šefa HDZ-a: Ivan Domagoj Milošević

Kandidat za šefa oporbe kojem predbacuju da je premlad i da još nije njegovo vrijeme

 

Ivan Domagoj Milošević (42) je najmlađi od četvorice liječnika koji su početkom godine javno obznanili  da žele u fotelju šefa HDZ-a. U nedjelju, 22. svibnja, gotovo 2.200 stranačkih izaslanika HDZ-a će izabrati samo jednog, a među kandidatima koji su ušli u završnici unutarstranačkih izbora su: Karamarko, Kosor, Kujundžić, Milinović, Milošević. 

Velik je broj liječnika među vodećim ljudima političkih stranaka u Hrvatskoj, bez obzira na to pripadaju li desnici, centru ili ljevici. Ima ih u Saboru, ima ih  u izvršnoj vlasti među ministrima, ima ih među hrvatskim promatračima (a uskoro i punopravnim članovima) u Europskom parlamenta u Bruxellesu… Zašto je u Hrvatskoj toliko raširen politički angažman liječnika?  Dok, na drugoj strani, u hrvatskim ordinacijama i bolnicama  nedostaju oko 2000 liječnika… U Europi i drugim sredinama s demokratskom tradicijom političari se regrutiraju uglavnom iz profesija pravnika i politologa.

 

„Koji je smisao da država u studenta medicine uloži oko 300.000 kuna da bi se ovaj otisnuo u politiku ili biznis, dva najčešća bijega hrvatskih doktora. Osim u politici, naime, velik broj liječnika karijeru nastavlja razvijati u poslovnom sektoru, u farmaceutskim kompanijama gdje rade posao terenskih komercijalista... U slobodnom svijetu svatko ima pravo birati kojim će putem krenuti, pa čak i u tako odgovornim profesijama poput medicinske.“ (poslovni.hr  18. siječnja 2012.)

 

Najmlađi kandidat za predsjednika HDZ-a, Domagoj Ivan Milošević nije svoju karijeru razvijao  u zdravstvu iako je diplomirao medicinu. Obzirom na obiteljsku poduzetničku tradiciju odlučio se iskušati kao poduzetnik na tržištu. Od 2000. godine je direktor tvornice za proizvodnju aparata za gašenje požara Pastor, koja unutar sedam godina, iz gubitaša prerasta u najveću tvrtka za protupožarnu zaštitu i vatrogastvo u jugoistočnoj Europi, investirajući u regiju i preuzimajući druge tvrtke.  U poslovnom svijetu niže uspjehe i s  projektima   u graditeljstvu.

U prosincu 2010. godine prelazi u profesionalne političare. Na poziv premjerke Kosor, počinje obnašati dužnost potpredsjednika Vlade za investicije. Nakon poraza HDZ-a na parlamentarnim izborima, u prosincu 2011. godine, Milošević ulazi  u Sabor ali i među prvima obznanjuje javnosti i  bivšoj mentorici Jadranki Kosor, svoju  namjeru da se želi kandidirati za  predsjednika HDZ-a.

 

Milošević naglašava da od HDZ-a u budućnosti želi napraviti modernu demokršćansku stranku. „Tri su ključna razloga moje kandidature - vratiti HDZ-u političku vjerodostojnost i pobjednički mentalitet, vratiti ponos i čast svim članovima stranke, te pokrenuti zemlju i izvući je iz krize. Izaslanici HDZ-a znaju da biraju budućeg premijera koji će pobijediti Zorana Milanovića, zato će zaokružiti mene“ samouvjeren je Milošević koji kao svoj glavni adut ističe činjenicu da dolazi iz gospodarstva, a građani će ubuduće dati potporu onome koji će im vratiti ekonomski prosperitet i standard.


A što o Domagoju Ivanu Miloševiću kažu njegovi zagovornici: “ Konačno jedan kandidat koji se ne bavi  nebitnim stvarima kao što je 1945-a i 1991-a. Tko još živi od tih tema? …da ne govorim kako će se zvati neki trg u Zagrebu. Novi premijer mora biti iz gospodarstva jer  dolazi još veća kriza i moramo biti spremni suočiti se  s njom“.

 

Miloševićevi konkurenti u borbi za predsjednika HDZ-a, smatraju da mu je najveći nedostatak  kratak staž u HDZ-u jer iskaznicu HDZ-a ima tek nešto više od godinu dana U političkom smislu njegova bi pobjeda bila presedan u svijetu. U teoriji je sve moguće, ali u životu se čuda  ne događaju“ – kaže Kujundžić.  

Zamjeraju mu i nepoštivanje tradicionalnog načela senioriteta. Njega je u Vladu i stranku dovela krajem 2011. godine Jadranka Kosor, da bi Milošević već godinu dana kasnije, među prvima najavio ulazak u borbu za njenu fotelju. K tome je Milošević odbio i nedavnu  Kujundžićevu ponudu umrežavanja reformskih snaga  u cilju postizanja efekta sinergije te kako bi  spriječili „podijelu glasove na izborima za predsjednika HDZ-a“.  Milošević nije želio odustati od vlastite kandidature za šefa HDZ-a te na principu senioriteta podržati Kujundžića ili Prgometa, obrazlažući  to činjenicom da šef najjače oporbene stranke mora sjediti u Hrvatskom saboru i biti šef kluba zastupnika  a ni Kujundžić ni Prgomet nisu saborski zastupnici, za razliku od Miloševića.

 

Životopis (izvod):

Rođen u Zagrebu 5. siječnja 1970. godine. Oženjen je i ima  2 djece. Na studiju medicine stekao je zvanje doktora medicine. 2004. godine završio magisterij poslovnog upravljanja - MBA, u poslovnoj škola za malo i srednje poduzetništvo  IEDC Bled. Od 2000. godine je direktor tvornice za proizvodnju aparata za gašenje požara Pastor, koja unutar sedam godina, iz gubitaša prerasta u najveću tvrtka za protupožarnu zaštitu i vatrogastvo u jugoistočnoj Europi. Razvija uspješne projekte  u graditeljstvu. Član je izvršnog odbora udruge Hrvatski izvoznici. Od 2005. godine član je svjetske mreže Young Presidents Organization, potpredsjednik udruge mladih poduzetnika i menadžera YES Hrvatska, član Ekonomskog savjeta Vlade Republike Hrvatske, predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske udruge poslodavaca. Od prosinca 2010. do prosinca 2011. godine obnaša dužnost potpredsjednika Vlade za investicije. Zastupnik je u Saboru.


Što o sebi kaže Domagoj Ivan Milošević? Prema pisanju Večernjeg lista od 13. svibnja, uz dosadašnje uspjehe u poslovnom svijetu i politici, ponosan je na svoju obitelj te nastoji što više vremena provesti  sa  7- godišnjom  kćeri i 12-godišnjim sinom. S djecom se rado igra,  omiljeno im je skijanje uz Playstation. „ Dvaput na tjedan otrčim minimalno 10 kilometara na traci“ pohvalit će se političar koji sport drži pretpostavkom života “u petoj brzini”. Paralelno čita tri knjige, među kojima ima i beletristike i stručne literature.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.