Liječnici u borbi za fotelju šefa HDZ-a: Darko Milinović


Autor/Izvor: SUPRA prema portal poslovni.hr1007, Večernji list 130512, www.darkomilinovic.hr

Objavljeno: 18.05.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Liječnici u borbi za fotelju šefa HDZ-a: Darko Milinović

Kandidat za šefa oporbe koji je poput templara nosio novac župniku u Bilaj umjesto da se koristio uslugama uplatnica žiroračuna

 

Ministar zdravstva u zadnjoj HDZ-ovoj vladi i lički ginekolog Darko Milinović (49), politički je najiskusniji od četvorice liječnika koji su početkom godine javno obznanili  da žele u fotelju šefa HDZ-a. A i jedini se od kandidata može pohvaliti uspjehom na parlamentarnim izborima krajem 2011. godine u svojoj izbornoj jedinici. „No Milinović će prije na­stavka političke  karijere naciji morati objasniti zašto je poput templara nosio novac župniku u Bilaj umjesto da se koristio uslugama uplatnica žiroračuna. Mrlja koja je na njega pala poslije svjedočenja bivše blagajnice na suđenju Sanaderu, koja ga je optužila da je primao novac iz crnog fonda, znatno mu slabi već izgrađenu po­ziciju ." (*

 

Hrvatska demokratska zajednica, najveća oporbena stranka, bira 20.svibnja svog predsjednika ili predsjednicu. Među onima koji su se kandidirali, prednjače liječnici. Velik je broj liječnika među vodećim ljudima političkih stranaka u Hrvatskoj, bez obzira na to pripadaju li desnici, centru ili ljevici. Ima ih u Saboru, ima ih  u izvršnoj vlasti među ministrima, ima ih među hrvatskim promatračima u Bruxellesu…

 

Prenosimo stavove   političkog filozof a Žarka Puhovskog te liječnika i dugogodišnjeg čelnika Hrvatske liječničke komore Hrvoja Miniga o (preko)brojnosti  liječnika među hrvatskim političarima. "Hrvatsko društvo po tradiciji je autoritarno, a u suvremenom društvu autoritet se vezuje uz liječnike, koji predstavljaju autoritet čak i političarima. Kod njih se istodobno događa ono što zovemo prelijevanje autoriteta, te smatraju da ako su uspješni u medicini mogu biti isto tako uspješni u politici. Problem je, međutim, što su liječnici u politici najčešće skloni amaterizmu, odnosno svjetonazor im je važniji od politike. Takvi političari nisu skloni kompromisima s protivnicima kako bi ostvarili cilj koji je najbolji za zajednicu, već se drže onog da "naši moraju pobijediti". .... Neki najbolji liječnici kod nas se troše na administrativne poslove za koje nisu osposobljeni. Treba odustati od stručnjaka u politici koji se u Hrvatskoj forsiraju samo zato što nemamo sposobnu administraciju". (portal poslovni.hr,  listopad 2007.)

 

Liječnik i dugogodišnji čelnik Hrvatske liječničke komore Hrvoje Minigo, smatra da u Hrvatskoj ima premalo liječnika i da nije dobro da se izgube u politici. Iako je bilo nagovora da ga se uključi u jednu političku stranku, Minigo tvrdi da to nije spojivo sa funkcijom predsjednika HLK. "Moja je funkcija surađivati sa svima i ne bi bilo smisla da se stranački angažiram“. (portal poslovni.hr,  listopad 2007.)

 

Izbori u HDZ-u  20. svibnja,  su više od stranačkih izbora zbog političke perspektive novog stranačkog  šefa.  Naime, predsjednik HDZ-a koji bude izabran na prestojećem izbornom saboru 20. svibnja, izgledni je premijer, a u perspektivi i predsjednik države. HDZ-ovci očekuju pobjedu na slijedećim parlamentarnim izborima, a  uvjereni su da će prijevremeni izbori biti raspisani već za 2 godine. Stoga unutarstranački izbori u HDZ-u  nisu važni samo za stranačko članstvo već i za zemlju.

 

Darko Milinović je nekoliko godina na vodećim pozicijama u Vladi i HDZ-u - i to je najveći prigovor njegovih stranačkih protukandidata. Kujundžić kaže: "Dosadašnje vodstvo i dalje bi htjelo voditi HDZ, a izgubili su voditi Hrvatsku. Sudjelovali su na parlamentarnim izborima i izgubili ih...Za to trebaju novi ljudi."

 

Životopis (izvod):

Mr. Darko Milinović, dr.med, specijalist – ginekolog,  rođen je 1963. u Gospiću. Oženjen, otac troje djece. Hrvatski branitelj, dragovoljac  Domovinskog rata.  Društvene i stručne aktivnosti: 1998. –2008. ravnatelja Opće bolnice Gospić. Politička karijera:

 

2011. Zastupnik u Hrvatskom saboru, predsjednik Odbora za obitelj, mladež i šport, član Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb

2009.- 2011. Potpredsjednik Vlade

2008.- 2011. Ministar zdravstva i socijalne skrbi

2009.- 2011.  Zamjenik Predsjednice HDZ-a

2008.  Ponovno izabran za predsjednika ŽO HDZ-a Ličko-senjske županije i za člana Predsjedništva HDZ-a

2003.-2008. Zastupnik u Hrvatskom saboru, potpredsjednik Hrvatskoga sabora, član Odbora za obitelj, mladež i šport, član Odbora  za zdravstvo i socijalnu skrb

2003.  Član Predsjedništva HDZ-a

2003.- 2003.  Dožupan Ličko-senjske županije i član Poglavarstva Ličko-senjske županije

2002.  Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Ličko-senjske županije

2000.- 2002.  Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Gospića

2000. Član Predsjedništva HDZ-a

1998. Član Poglavarstva Grada Gospića

1989. Član HDZ-a

 

Autor je brojnih publikacija i dobitnik nagrade i odlikovanja: Medalja „Oluja“ za sudjelovanje u vojno-redarstvenoj akciji, Spomenice domovinske zahvalnosti, Nagrade HOK-a i Športski savez Ličko-senjske županije za poticaj razvoja športa,  Plakete za doprinos razvoju Grada Gospića.

 

Što o sebi kaže Darko Milinović? Prema pisanju Večernjeg lista od 13. svibnja,  Milinović se nada da će ga izbori s mjesta zamjenika predsjednice HDZ-a, lansirati stepenicu više i priznaje da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena. On bi bez svoje supruge Blaženke, uvjeren je, umro. „Da me ostavi, ne znam kud bih! U nju sam zaljubljen 27 godina, od kojih smo 23 godine u braku“– kaže Milinović, otac dviju kćeri, Mirne i Antonije, te sina Marka. Gospićani također kažu da se o Milinoviću može svašta reći, no da mu je supruga, inače ekonomistica u Hrvatskim šumama, izuzetno pozitivna i dobra osoba.

Milinović sam ističe da ima obitelj kao pravi demokršćanin, a hvali se i širom rodbinom. Uža mu obitelj, kaže, broji 20 članova i nema dana da se ne susretne barem s jednim članom svoje ili suprugine obitelji. Milinovićev otac imao je 17 braće i sestara, a majka njih 15. Druženje s prijateljima, kaže, u životu mu je na posebnom mjestu i često s njima odlazi na izlete u prirodu, povremeno “baci” belu ili partiju boća. Najradije ipak zaigra mali nogomet, ali uživa i u skijanju s obitelji i prijateljima, kao i na zajedničkim ljetovanjima.

U rodnom mu Gospiću poznata je priča da mu se nogometna ekipa okupi čim im on javi da je na putu za Gospić…Kad god može, bodri gospićke košarkašice na terenu, a u zadnje vrijeme također sve češće čita opuštajuću literaturu. Omiljeni su mu životopisi povijesnih osoba te filmovi snimljeni po stvarnim događajima. „Upravo čitam knjigu Billa Clintona „Natrag na posao“.  Najdraže su mi  knjige “Razgovor s poviješću” Oriane Fallaci te “Kako razgovarati s bilo kime, bilo kada i bilo gdje?” Larryja Kinga – zaključuje Milinović.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.