Dan darivanja organa: od kliničke smrti do Microsoft stipendije


Autor/Izvor: SUPRA prema Ministarstvo zdravlja 240512, Večernji list 060412

Objavljeno: 25.05.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Dan darivanja organa: od kliničke smrti do Microsoft stipendije

„Svega petnaestak sati traje proces u kojem se sve mora  dogoditi - od proglašenja smrti, podizanja helikoptera, kirurških timova, odabira primatelja do operacijskog zahvata. Transplantacijska medicina je kruna kirurškog umijeća...“, rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić u povodu Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva kojeg obilježavamo 26. svibnja.

Hrvatska je vodeća zemlja u svijetu po broju darivatelja organa. U 2011. godini je presađeno ukupno 413 organa a među njima  i srce koje je  spasilo život sedamnaestogodišnjem Luki V.

Mladiću je još 2007. godine dijagnosticirana kardiomiopatija, bolest sr­čanog mišića. Odmah je stavljen  na transplantacijsku listu. U međuvremenu mu se stanje privremeno po­boljšalo. No, u proljeće 2011., Luku je  usred noći pogodio srčani arest. Stali su mu srce i pluća koji nisu radili punih 1 sat. Doživio je kliničku smrt. Liječnici su krajnjim naporima uspjeli pokrenu­ti cirkulaciju, spojiti ga na ECMU umjetnu pumpu ko­ja zamjenjuje funkciju srca i pluća i staviti ga u stanje inducirane kome.  U komi je bio punih 6 dana sve dok nije došlo srce - zahvaljujući humanosti i altruizmu roditelja jednog drugog dječaka, koji su u najtežim trenucima  gubitka svog djeteta smogli snage misliti na druge i time omogućili Luki da preživi...


Danas je Čakovčanin Luka V. jedan od najtalentiranijih mladih infor­matičara i web dizajnera u Hrvatskoj. Učenik je trećeg razreda Graditeljske škole a s projektom "Moj au­to" osvojio je nagradu na državnom natje­canju Infokup 2012.  "Moj auto" je mobile lear­ning (učenje u pokretu) aplikacija za smartphone uređaje koja daje korisne informa­cije svim sudionicima u pro­metu. Posebno dragocjena može biti kandidatima koji polažu vozački ispit i njiho­vim instruktorima.

 

O tome kako se oporavio nakon transplantacije i o motivaciji za  natjecanje, ispričao je Luka u intervjuu za Večernji list (6. travnja 2012.): „U početku mi se sve to činilo naporno. Pitao sam se ima li smisla.  A onda sam u pripremama za natjecanje i radu na projek­tu vidio spas od razmišljanja o bolesti. Bio je to bijeg od stresa“ - priznaje Luka.

U međuvremenu je osvojio drugo mjesto na državnom natjecanju iz informatike i dobio stipendiju Microsofta uz pravo na izravan upis na fakultet. A prije samo godinu dana liječnici su se borili za njegov život i budili ga "iz mrtvih"…

Sve što je preživio, učinilo je Luku  zrelijim od vršnjaka. Drukčije gleda na mnoge stvari pa je tako angažiran i u medijskim događanjima kojima se podiže svijest o značaju darivanja organa.

 

 

*Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva  u Republici Hrvatskoj = 26. svibnja.2012.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.