Da li su žene sretnije ili nesretnije od muškaraca? Istraživanje OECD-a


Autor/Izvor: SUPRA prema Večernji list 250512

Objavljeno: 8.03.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Da li su žene sretnije ili nesretnije od muškaraca? Istraživanje OECD-a

Žene su sretniji spol. Polazna pretpostavka je da se definicija sreće povezuje s vanj­skim čimbenicima kao što su izloženost napadima, pljačkama i ubojstvima, količina vremena provedenu na radnom mjestu, stres, duljina života, kvaliteta obrazovanja…

 

Sreća kao rodno određenje? Žene su sretniji spol, barem tako tvrdi studija koju je u 34 razvijene zemlje provela britanska Organizacija za ekonomsku suradnju i ra­zvoj. Polazna pretpostavka je da se definicija sreće povezuje s vanj­skim čimbenicima kao što su:  izloženost napadima, pljačkama i ubojstvima, količina vremena provedenu na radnom mjestu i stres koji iz toga proizlazi, zatim duljina života, kvaliteta obrazovanja…

Prema tom istraživanju, muškarci ra­de dulje, čak 3 puta više muškaraca u odnosu na žene ostaje raditi prekovremene sate. No, iako imaju bolje plaće, pod većim su stresom zbog posla te žive 3 godine kraće od pripadnica nježnijeg spola. Ono što dodatno pridonosi zabrinutosti muškog spola, navodi se u spomenutom istraživanju, činjenica je da su muškarci 15 % više  izloženi napadima i pljačkama od žena, pa čak i to da je broj ubijenih muš­karaca godišnje 3 puta veći no broj ubijenih žena.

Studija Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj nudi zaključke da su žene sretnije nego njihovi muški par­tneri i kolege jer provode manje vre­mena u uredima, jer su kvalitet­nijeg obrazovanja, jer žive dulje…S druge strane, žene u prosjeku i dalje provode dvostruko više vreme­na u kućanskim poslovima i odgoju djece no muškarci…Za žene je to  279 minute dnevno, a za muškarce 131 minutu dnevno.

 

Ipak, ne slažu se svi s po­datkom da je sreća vezana uza spol ili neki drugi vanj­ski čimbenik. Prenosimo mini-anketu koju je provela novinarka Večernjeg lista, Martina Berger Bedić:

„Ne bih generalizirala. Ne mislim da su žene sretnije ili nesretnije od muškaraca. Nema u tome pravila. Ovisi o osobi, ne o njezinu spo­lu, koliko će biti sretan ili sretna. Sami biramo svoju sreću. Sami smo tvorci svo­je sreće“ - smatra  glumica Ivana Roščić. 

„Ne smatram da je sreća rodno određena. Bilo bi mi iznimno drago da je tako jer smatram da su žene go­dinama bile lošije tretira­ne, no mislim da rod nema veze s time. Psihičko sta­nje osobe je najvažnije u tome koliko će biti sret­na“ – kaže glumac Damir Markovina, te dodaje da njemu prekovremeni rad nije pro­blem.

„Iako sebe smatram sretnom, ne bih se složila s ovim istraživanjem. Rekla bih da muškarci više koriste mogućnosti koje im se pruže“ – mišljenje je vlasnice modne agenture Tihane Harapin-Zalepugin.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.