Hrvatskoj prestižno mjesto u IO Svjetske zdravstvene organizacije


Autor/Izvor: SUPRA, www.mzss.hr 250512

Objavljeno: 28.05.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Hrvatskoj prestižno mjesto u IO Svjetske zdravstvene organizacije

U gotovo sedam desetljeća dugoj povijesti Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), samo su 3 Hrvata bila birana na  prestižnu funkciju u članstvo Izvršnog odbora SZO: akademik Andrija Štampar, akademik Željko Reiner i profesor Rajko Ostojić.


Najnoviji mandat za člana glavnog upravljačkog tijela Svjetske zdravstvene organizacije, dodijeljen je hrvatskom ministru zdravlja na 65. godišnjoj skupštini u Ženevi, održanoj 25. svibnja. Ministar Rajko Ostojić, koji će član Izvršnog odbora SZO biti iduće 3 godine, izjavio je kako mu je izbor osobno velika čast, a hrvatskoj državi i njezinom zdravstvu veliko priznanje. Uz Hrvatsku, za članstvo u IO u europskoj skupini zemalja, izabrani su i Belgija, Azerbejdžan i Litva.

 

Prvi Hrvat u glavnom upravljačkom tijelu Svjetske zdravstvene organizacije bio je akademik Andrija Štampar. Dr. Štampar je još 30-tih godina prošlog stoljeća uspješno surađivao s Higijenskom organizacijom  Društva naroda, svojevrsnom prethodnicom Svjetske zdravstvene organizacije. Kao ekspert Higijenske organizacije, dr. Štampar je putovao  Europom i držao predavanja na medicinskim školama, fakultetima i zdravstvenim ustanovama. Tijekom 1936/37 kao član specijalne komisije dobio je od Društva naroda zadatak  da proučava ustroj i djelovanje higijenskih zavoda i škola narodnog zdravlja u Europi. Drugi svjetski rat prekida planove. No, već 1945. godine dr. Štampar nastavlja posao i radi na osnivanju Svjetske zdravstvene organizacije te uređuje njen Ustav.  U srpnju 1946. na konferenciji u New Yorku izabran je za predsjednika Interimne komisije koja je sve do 6. travnja 1948. obavljala poslove Svjetske zdravstvene organizacije. U razdoblju od 1945. do 1948. presjedao je svim sjednicama SZO u Ženevi. U ljeto 1948. predsjeda Prvoj svjetskoj zdravstvenoj skupštini u Ženevi kada je prihvaćen ustav SZO koji je izradila Interimna komisija pod njegovim vodstvom.

Tek pola stoljeća nakon Andrije Štampara, drugi Hrvat ulazi u Izvršni odbor Svjetske zdravstvene organizacije. Akademik  Željko Reiner, liječnik, HDZ-ovac, bio je član IO SZO u trogodišnjem razdoblju od 1995. do 1998. godine u vrijeme dok je obnašao funkciju zamjenika ministra zdravstva te funkciju ministra zdravstva RH u vladi desnog centra.

Četrnaest godina nakon akademika Reinera, u svibnju 2012., u Izvršni odbor Svjetske zdravstvene organizacije je izabran prof. Rajko Ostojić, liječnik, SDP-ovac, na funkciji ministra zdravlja RH u vladi  lijevog centra.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.