NU2 ugostio D. Prgometa: liječnička profesiji i politički angažman


Autor/Izvor: SUPRA, NU2 270212, 24sata 280212,

Objavljeno: 29.05.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

NU2 ugostio D. Prgometa: liječnička profesiji i politički angažman

Gostovanje zamjenika predsjednika HDZ-a Drage Prgometa u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2, izazvalo je komentare: „Nakon njegova debija, što na hrvatskoj političkoj sceni nije čest slučaj, možemo reći: Zvijezda je rođena“ (24sata.hr, 28.05.2012.)


Podsjetimo, početkom godine, čak četiri su liječnika javno obznanili  da žele u fotelju šefa oporbe: Kujundžić, Milinović, Milošević i Prgomet. U završnici kandidacijskog postupka, Prgomet se povukao, srezao svoje ambicije, kandidirao se za zamjenika te poštujući tradicionalne vrijednosti, odnosno senioritet,  podržao Kujundžićevu kandidaturu za predsjednika stranke. Namjera je bila  spriječiti rasipanje glasova, odnosno umrežavanjem reformskih snaga postići efekt sinergije. HDZ-ovi delegati su honorirali takav Prgometov postupak te je na XV Općem Saboru  22. svibnja, izabran za zamjenika predsjednika stranke. Time je postao najveće iznenađenje i,  uz novog predsjednika stranke  Tomislava Karamarka,  najveći dobitnik unutarstranačkih izbora.

Što Drago Prgomet misli o kompatibilnosti liječničke profesija i političkog  angažman? „Početkom  devedesetih i sam sam razmišljao na način >Što bi liječnik tražio u politici?>“ .  Ipak se 1996. godine odlučio učlaniti u HDZ. Već 8 godina kasnije, sjedio je u Saboru. No,  odradio je samo dio mandata.  Naime, 2006. godine  je dao ostavku na mjesto  saborskog  zastupnika.  Procijenio je da mu se „u tom trenutku teško baviti i liječničkom strukom i politikom“ te je prednost dao svojoj novoj ulozi predstojnika Klinike za bolesti uha, nosa, grla i kirurgije glave i vrata u KBC-u  Zagreb.  U isto vrijeme postaje izvanredni profesor Medicinskog fakulteta.

Povratak u političku arenu uslijedio je nakon poraza HDZ-a na parlamentarnim izborima krajem prošle godine. Svoju odluku da liječničku struku podredi političkom angažmanu, Prgomet obrazlaže u intervjuu Večernjem listu od 14. siječnja: „Poraz na izborima za Hrvatski sabor ne može me ostaviti ravnodušnim. Kao i razlozi koji su tome prethodili i  pridonijeli…Nereagiranje na ovakvu situaciju značilo bi da sam potpuno nezainteresi­ran, a svojom pasivnošću potvrdio bih pomanjkanje ne samo političke nego i osobne društvene odgovornosti“. 

Drago Prgomet je u borbu za čelnu poziciju HDZ-a ušao  kao javnosti manje pozna­to ime. „Ako su vam namjere časne i znate što hoćete, rezultat neće izostati. Ko­načni uspjeh u onome što ste si po­stavili za cilj svakako će biti izvrsna nagrada i nadoknada za uloženi na­por. U glavi mi je ono što je Benjamin Franklin odgovorio na upit zašto je zanemario svoj osobni život na račun javne službe: „Radije bih da se govori >živio  je korisno, nego umro je bogat<", objašnjava Prgomet i dodaje  da nova lica u vodstvu stranke mogu potpuno pro­mijeniti imidž stranke u javnosti.

„Vrijeme je za nove ideje i nove ljude koji su u pot­punosti spremni razviti demokratske standarde. Jer, ako ne razvijate demokratske standarde unutar stranke, teško je očekivati da će vam građani vjerovati kako ćete se demokratski  ponašati na vlasti. Moraju se afirmirati tradicionalne vrline poput vrednovanja poštenog rada, poštovanje zakona, osobne odgovornosti, domo­ljublja i optimizma. To je program HDZ-a, temeljen na podupiranju vrijedno­sti demokršćanskog i narodnjačkog usmjerenja.“

Za razliku od 2006. godine, profesor Prgomet je procijenio da će se sada moći  baviti i liječničkom strukom i politikom istovremeno. Ističe kako mjesto zamjenika predsjednika HDZ-a nije profesionalna funkcija. No, ipak će morati modificirati i svoj profesionalni angažman u Klinici, Naime, predstojnik Klinike za bolesti uha, nosa i grla i kirurgije glave i vrata  je prošle godine obavio čak 400 operacija.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.