*Dan ružičaste vrpce: Rak dojke povezan s izborom grudnjaka?


www.cromoda.com

Autor/Izvor: SUPRA, Večernji list 23.05.12

Objavljeno: 5.10.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan ružičaste vrpce: Rak dojke povezan s izborom grudnjaka?

Najprihvatljiviji su, barem kada je riječ o zdravlju dojki, pamučni grudnjaci i oni bez šavova

 

Ne zna se pouzdano zašto nastaje rak dojke, no mogući faktor rizika je i grudnjak jer mjesta na kojima se javlja karcinom, imaju veze s izborom tog odjevnog predmeta. Za neke žene  je grudnjak važan modni detalj i alat za zavođenje. Za druge  je to beznačajan odjevni predmet koji se nosi po navici i koji se ne „ne vidi“.  U starijoj dobi, posebno kod žena s velikim grudima, grudnjaci su nužno zlo  ili  čak ortoped­sko pomagalo.  

Kako odabrati grudnjak koji će lijepo izgledati i ujedno biti zdravstveno prihvatljiv?

Prenosimo savjete dr. Ede Parac Blažević, specijalistice  radiologi­je iz Poliklinike Nemetova, objavljene u Večernjem listu od 23. svibnja: „Najprihvatljiviji su, barem kada je riječ o zdravlju dojki,  pamučni grudnjaci i oni bez šavova.  Naime, grudnjak ne bi smio ni na kojem dijelu pritiskati dojku, posebno ne sa strane gdje se u tkivu dojke nalazi najviše žlijezda i gdje se karcinomi, kad je riječ o lociranju, najčešća pojavljuju.“

Tips&Tricks za pravilan izbor  grudnjaka
Zbog zdravlja grudi birajte pamučne grudnjake bez šavova. Grudnjak ne bi smio ni na kojem dijelu pritiskati  dojku, niti žuljati i stezati jer je najgore što možete učiniti grudima da ih zarobite u premali grudnjak.  Naramenice se ne bi smjele urezivati. Poželjno je da grudnjak bude bez žice.  Štoviše, opasan  za zdravlje grudi je onaj iz kojega   žica „pobjegne“ van  iz loše ušivenog  šava.

Najčešće greške pri izboru grudnjaka
Čipkasti grudnjaci sa žičanim umetcima su prvi izbor mnogih mladih žena kojima je estetska funkcija važnija nego praktična. No to je ujedno i najlošiji izbor. Sintetička čipka grebe tkivo dojke a čipkasti rasteri na tkaninama grudnja­ka, šavovi i spojevi iritiraju bradavice što može biti ne­ugodno, bolno pa i izazvati ozbiljne ogrebotine i infekci­je na bradavicama. I žičani umetci, odnosno  urezivanje žice iritira žlijezde.

Jeftini „Push-up“ grudnjaci s tankim naramenicama  su preplavili tržište jer su cjenovno i estetski  atraktivni. No, zdravstveno su neprihvatljivi jer tanke naramenice ne drže težinu grudi i rastežu kožu dojke u krivom smjeru. Do upale žlijezde zbog mikrotraume i efekta sile teže može dovesti bavljenje sportom u push up grudnjacima  – a to je čest slučaj kod mladih djevojaka za vrijeme školske tjelovježbe. Mnogo bolji izbor je pamučni bodi.

Samostojeći grudnjaci s punjenim jastučićima su svakako atraktivni. No, dugotrajno nošenje ovakvih grudnjaka deformirat će grudi i otegnuti kožu, a punjenja i jastučići- dojke stavljaju u neprirodan položaj i ma kako nježni bili - pristišću ih.

*)Dan ružičaste vrpce

Prve subote u mjesecu listopadu  organiziraju se u Hrvatskoj  javnozdravstvena i humanitarna događanja čiji je  cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke jer se 90% oboljelih žena može izliječiti ukoliko se bolest otkrije u početnom stadiju. Deklaracija Europskog parlamenta iz ožujka 2010. obvezuje članice EU da se do 2016. godine  osnuju specijalizirani centri s multidisciplinarnim pristupom, kojima je svrha smanjiti smrtnost oboljelih žena od raka dojke za 20%. Iako je rak dojke najčešći u žena između 50 i 69 godina, iz godine u godinu sve je više i mladih žena s tom dijagnozom. Prema podacima HZJZ-a iz 2008. godine, u Hrvatskoj se godišnje otkrije 2300 novih slučajeva te bolesti, a smrtnost je 900 žena godišnje.

.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.