Štikleci: Što li je to s liječnicima u politici?


Autor/Izvor: Večernji list, Obzor 16.06.2012.

Objavljeno: 27.06.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Štikleci: Što li je to s liječnicima u politici?

„Što li je to s liječnicima u politici? Nije važno  jesu li na ljevici ili desnici, kao da su pobrkali sve lončiće, pa bi možda bilo najbolje neka  oni razgovaraju međusobno, neka javnost o tome nikad ništa ne dozna… Jer, tek što se liječnik-ministar Mirando Mrsić ispričao što je u istom dahu govorio o raku i o kolektivnim ugovorima, eto kolege s desnice, (ex)ravnatelja splitske bolnice Dujomira Marasovića, koji kaže da je "novi odjel u bolnici stajao manje nego parada pedera  na rivi".(Silvana Perica,  Večernji list od 16. lipnja 2012.)

 

Ovo je samo jedan u nizu štikleca o liječnicima u politici, koji su u novije vrijeme preplavili medije. U nastavku još nekoliko priloga na tu temu  iz  pera  Mirjane  Kasapović (Obzor od 16.lipnja 2012.):

 

"SDP je srce, danas su krvne žile -Predsjedništvo i Glavni odbor-izabra­ni, a zahvaljujem krvnim stanicama, i eritrocitima i leukocitima i trombocitima. Neki nose kisik, neki hranu, neki nas brane od upala, neki od tumora", kazao je ministar zdravlja Rajko Ostojić nakon što je na nedavnoj izbornoj konvenciji SDP-a dobio najviše glaso­va i postao potpredsjednik vladajuće stranke. Krvne stanice - eritrociti, leukociti i trombociti - u ovome su slu­čaju bili izaslanici izborne konvencije SDP-a koji su dali svoje glasove, dakle kisik, Ostojiću da postane važan vitalni or­gan u partijskom organizmu. Proširi li se ta metafora na cijelo društvo, svi smo mi, birači i građani, krvna zrnca koja napaju životom organe i orga­nizam naše države.

„Dvije stvari traju vječno. Jedna je rak, a druga kolektivni ugovori", kazao je nedavno ministar rada i mirovinskog osiguranja Mirando Mrsić, komenti­rajući početak pregovora Vlade i sindi­kata o novim kolektivnim ugovorima. Ta je neumjesna Mrsićeva izjava, pogotovo zbog njegove prethodne karijere  uglednog liječnika, hematologa, zapanjila jav­nost, pa se nakon brojnih javnih kriti­ka ministar ispričao.

Nekako u isto vrijeme saborska  zastupnica SDP-a Biljana Borzan u razgo­vornoj emisiji jedne regionalne televizi­je objasnila je svoj pristup društvenim problemima i političkom odlučivanju. „To vam je,  kao da imate pred sobom pacijenta. Najprije postavite dijagnozu, potom propišete terapiju i onda pratite kako ona djeluje na bolest“. I Biljana Borzan je liječnica, specijalistica medicine ra­da i sporta.

Na samom početku mandata mini­star znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović usporedio je stanje u hrvatskom nogometu s močvarom kao izvorom zaraznih bolesti u tom sportu. Močvaru treba isušiti, poručio je Jovanović, kako bi se zarazne bole­sti iskorijenile iz nogometa i on prodisao punim i zdravim plućima. Željko Jovanović je liječnik, specijalist klinič­ke patofiziologije...

Ove zgode dobro ilustriraju dva fenomena sadašnje hrvatske politi­ke: invaziju liječnika u profesionalnu politiku i diskurzivnu transformaciju politike u medicinu u kojoj političari tretiraju društvo kao kolektivnog pa­cijenta.

No, politika nije medi­cina, Banski dvori nisu klinika Rebro, a sjednice Vlade nisu sastanci liječnič­kog konzilija. Kad se u po­litici ne zna govoriti diskursom koji joj je svojstven, onda se govori svakojako, pa i medicinski. „Metastaza" medicinskog diskursa u politici bitno je uzrokovana upravo nedostatkom znanja političkih aktera o politici općenito i o pojedinim jav­nim politikama posebno.

Napomena: U ovom smo članku koristili dijelove napisa prof. dr. Mirjane Kasapović, iz Obzora od 16. lipnja, u kojem autorica piše o velikoj  zastupljenosti  liječni­ka u visokoj nacionalnoj politici te o problemu transformacije misaonoga obrasca i retoričkog diskursa inherentnog politici, u misaoni obrazac i retorički diskurs svojstven medicini.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.