15-godišnjaku nagrada za novu metodu otkrivanja raka gušterače


apps.societyforscience.or

Autor/Izvor: dnevnik.hr 220612, apps.societyforscience.or

Objavljeno: 28.06.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

15-godišnjaku nagrada za novu metodu otkrivanja raka gušterače

Najveće svjetsko natjecanju za mlade znanstvenike Intel ISEF

 

 

Jack Andraka je 15-godišnjak koji je pronašao novu metodu skrininga raka gušterače i time osvojio prvu nagradu i 75.000 $ na najvećem svjetskom natjecanju za mlade znanstvenike, Intel/International Science and Engineering Fair, održanom sredinom svibnja u američkom Pittsburgh-Pennsylvania.

Smrtonosni rak gušterače uspijeva pobijediti tek 5,5% oboljelih. Mladi 15-godišnji znanstvenik, s North County High School, otkrio je nov nači detektiranja opake bolesti. Njegov „Novel Paper Sensor for the Detection of Pancreatic Cancer“ je 28 puta brži i jeftiniji te 100 puta 'osjetljiviji' od postojećih testova. Test traka za otkrivanje raka gušterače, na prvi pogled podsjeća na trakice koje koriste dijabetičari. Koristi se za urin i krv  i  detektira  rani stadij karcinoma.

Za svoje otkriće, Jack je nagrađen  iznosom  od   75,000 $. Dodijeljena mu je nagrada koja nosi ime po Gordonu E. Moore, suosnivaču korporacije  Intel.

Jack  ne samo da posjeduje izvrsnost u istraživačkom radu, već je i izuzetno simpatičan. Snimka njegove euforije u trenutku proglašenja pobjednika natječaja, obišla je svijet. 15-godišnjak  nije prestajao skakati i grliti sve oko sebe a njegovo zarazno veselje može izmaminiti  osmijeh na lice svakoga tko pogleda snimku.


FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.