Vrhovni sud podržao sporni članak Obaminog zdravstvenog zakona


democrats

Autor/Izvor: SUPRA, Večernji list 300612,

Objavljeno: 3.07.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Vrhovni sud podržao sporni članak Obaminog zdravstvenog zakona

Zdravstveni zakon bit će glavna tema američke izborne kampanje

 

Može li američko društvo, koje svoj prosperitet zasniva na sustavu vrijednosti kojim se potiče individualizam i osobno namicanje dobara svojim radom – prihvatiti „preokret“, odnosno uplitanje svoje države koja sada zakonski, i to pod pri­jetnjom financijske kazne, želi  prisiliti građane na plaćanje obveznog zdravstvenog osiguranju i takvu vrstu solidarnosti zdravih s bolesnima?

U četvrtak, 28. lipnja je američki Vrhovni sud presudnim, petim i iznenađujućim glasom republikanskog suca J. Robertsa, odlučio podržati najprijeporniju odredbu Obaminog  zdravstvenog zakona, obvezno zdravstvenom osiguranju za sve Amerikance. Neki tvrde da je to početak razvoja socijalne države  ne želeći koristiti izraz komunistička, a drugi da je Obama skrenuo ulijevo nastojeći udovoljiti siromašnima od kojih želi glasove.  No, svi se slažu da će zdravstveni zakon biti glavna tema američke izbor­ne kampanje.

Istraživanja javnog mijenja pokazuju da više od polovice Amerikanaca  ne podržava Obaminu reformu zdravstva. Svoj prosperitet američko društvo zasniva na sustavu vrijednosti i  društvenom uređenju koje potiče individualizam, osobnu odgovornost i osobno namicanje dobara svojim radom. Stoga  mnogi Amerikanci ne prihvaćaju   „uplitanje“  države, odnosno zdravstvenu reformu kojom države više ne dozvoljava slobodan individualni izbor, već sve građane prisiljava, pod pri­jetnjom novčane  kazne, na  plaćanje obveznog zdravstvenog osiguranju i takvu vrstu solidarnosti zdravih s bolesnima. Ne treba zaboraviti da Amerikanci za razliku od građana nekadašnjeg europskog „istočnog bloka“ imaju razvijen individualni pristup solidarnosti zdravih s bolesnima,  koje uključuje i visok stupanj preuzimanja odgovornosti za vlastito zdravlje a ne prepuštanje državi da brine o tome.

Sad su američki birači na potezu. Obamin protukandidat na predsjednič­kim izborima u studenome, re­publikanac  Mitt Romney već je poručio da će poništiti zakon o zdravstvenom osi­guranju već prvi dan svog novog mandata.  O tome piše dopisnica Večernjeg lista iz New Yorka, Jadranke  Jureško-Kero, prenosimo njen  napis objavljen 30. lipnja:

„Mnogi već govore ka­ko bi pobjeda Obame nad Vrhovnim sudom mogla biti zmijski ugriz na izborima jer glasači koji se ne slažu s njegovom zdravstvenom reformom, a više ih je od 55%, sada imaju samo jednu mogućnost da je po­nište, a to je glasovanje za republikanca  Mitta Romneva.

Analitičari to nazivaju revoltom preko glasačke kutije i drže da će neodlučni glasači i oni koji nisu željeli glasovati na iz­borima a protive se novom zdravstvenom zakonu nago­voriti što više ljudi da poput njih glasaju protiv Obame.

Republikanci zaključuju da će Obamin zakon uni­štiti male tvrtke, a demo­krati poručuju da je donio pravdu i jednakost za sve Amerikance i da je Obama zaslužio drugi mandat.
 
No­vi zdravstveni zakon bit će glavna tema američke izbor­ne kampanje do studenoga, a pokušat će se zaboraviti na nezaposlenost i recesiju. Povećat će se porezi, a to će teško pogoditi mlade ljude i siromašnije građane…koje će mora­ti izdvojiti velik postotak svojih prihoda za obvezno zdravstveno osiguranje ili platiti još veću kaznu.

Da takva situacija nije politič­ki atraktivna, potvrđuje i činjenica daje Obama odgodio stupanje toga zakona na snagu za razdoblje nakon predsjedničkih izbora.“

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.