Solidarnost zdravih s bolesnima na američki način


Autor/Izvor: SUPRA, Večernji list 290612

Objavljeno: 4.07.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Solidarnost zdravih s bolesnima na američki način

Američki poduzetnik J. Čermin darovao vrhunski softver hrvatskoj bolnici

 

"Dugo sam pokušavao svoj program darovati hrvat­skim bolnicama, nudio bolnici u Rijeci i bolnici u Vinograd­skoj, no ravnatelji nisu bili zainteresirani“ - tu­ži se J. Čermin, poduzetnik iz Sjeverne Karoline koji je ostvario „američki san“ razvojem i prodajom vrhunskog softvera za rendgen. Softver vrijedan 250.000 do­lara, ipak je u međuvremenu uspio darovati zagrebačkoj bolnici Sveti Duh.

Danas četrdesečetverogodišnji Josip Čermin je 1993. godine osmislio softver za pohranu i kompjutorsku obradu rendgenskih snimki. U svojoj 25. godina je pokre­nuo tvrtku koja je s tim kompjutorskim programom počela opskr­bljivati bolnice diljem Ame­rike. Danas, dva desetljeća kasnije, zapošljava 80 ljudi, a tvrtka ima go­dišnji promet od 50 miliju­na dolara.

Josip je hrvatsko-čeških korijena. Do 4. razreda osnovne škole živio je u Puli a onda se obitelj, jer su i otac i majka pomorci, pre­selila u Nigeriju. Završio je privatnu srednju školu u švicarskom St. Gallenu i upisao ekonomiju na sveu­čilištu Jacksonville. No studij je prekinuo na trećoj godini te se počeo baviti  kupnjom kompjutorskih dijelova i njihovim sklapanjem u goto­ve PC-a. U svojoj 25. godina je osmislio softver za pohranu i kompjutorsku obradu rendgenskih snimki te ostvario poslovni uspjeh. U međuvremenu se oženio i rastao. Otac je  troje djece. Danas s partnerom planira poslovanje proširiti u Tajlandu i Kini.  No poslovni mu uspjeh vi­še nije jedino čemu teži u životu. Došao je do toga da mu filantropska aktivnost donosi veće zadovoljstvo od  profita.

Ovoga američkog filantropa i poslovnog čovjeka nedavno je primio predsjednik Ivo Josipović.

Tim povodom s Josipom Čerminom je razgovarala Sonja Hoffman a mi prenosimo dio njenog napisa objavljenog u Večernjem listu od 29. lipnja:

„Ovaj je program omogu­ćio radiolozima ne samo pohranu tisuća snimki već i mogućnost da se odmah nakon pretrage vidi je li snimka uspjela, te da je ra­diolog poveća i vidi detalje koje u originalnoj veličini ne bi primijetio - pojašnjava Čermin i dodaje da je time otvoren put da se snimke kompjutorski za nekoliko minuta šalju diljem svijeta, pa se radiolozi iz jedne bol­nice mogu lako konzultirati i s drugim stručnjacima….


- Svoj program darovao sam i za vrijeme potresa na Haitiju, ali i za vrijeme rata u Iraku.. a 2005. godine Amerikanci su me odlikovali medaljom Ellis Island za humanitarne zasluge.

- Dugo sam pokušavao svoj program darovati hrvat­skim bolnicama, no nitko nije bio zainteresiran - tu­ži se Čermin i pita se je li moguće da je razlog to što su mu konkurenti tvrtke poput Shimatzua, General Electricsa i Siemensa. Nudio je program Vinograd­skoj i riječkoj bolnici, no nitko od ravnatelja nije bio zainteresiran... U Hrvatskoj su mi isticali problem plaćanja carine na vrijednost darovanog uređaja - čudi se i zna da tu tehnologiju većina hrvatskih bolnica još nema.

Volio bi, poručuje, darovati još programa, pa poziva da mu se ravnatelji bolnica jave.“

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.