Prolongirana odluka o Zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji?


Autor/Izvor: SUPRA, www.hkr.hr

Objavljeno: 10.07.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Prolongirana odluka o Zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji?

„Vlasti očito ništa ne znači što je već više od 130.000 građana potpisalo Deklaraciju protiv dono­šenja prijedloga Zakona o MPO… Vlast ne želi javnu raspravu o MPO i drugim pi­tanjima koja se tiču života, braka i obitelji“– izjavio je  K. Miletić, čelnik inicijative "I ja sam bio embrij" na  konfe­renciji  za medije održanoj u subotu 7. srpnja na Kap­tolu, na kojoj je prvi put sudjelovao i jedan biskup, mons. Valentin Pozaić uz  predstav­nike  drugih vjerskih zajednica, političkih stranaka i liječnika.

Različita shvaćanja o početku ljudskoga života postala su  kamen spoticanja i pokazala da Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji nije samo medicinska, već je i svjetonazorska tema.

Kako bi spriječili Vladu da neposredno uoči ljetne stanke  u Saboru „progura“ zako­n o MPO, zagovornici tradicijskog svjetonazora i Katolička crkva krenuli su u ofenzivu.

Jučer je održano zasjedanje Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije koje je uputilo Izjavu o konačnom prijedlogu Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji. Prenosimo središnji dio Izjave:

„Predlagatelji takvoga zakona, neprestano ističu da su tijekom predizborne promidžbe obećali građanima donošenje takvog zakona smatrajući da ih obećanje uvjetuje, a pobjeda na izborima daje opravdanje za njegovo donošenje. Međutim, ni obećanje, ni pobjeda na izborima ne daje pobjednicima neograničenu vlast nad životom i smrću niti im daje otvorene ruke za urušavanje temeljnih vrijednosti poput braka i obitelji.

Stoga Stalno vijeće HBK ističe da konačni prijedlog zakona o medicinski pomognutoj oplodnji ne štiti ljudska prava i nije u skladu s duhom Ustava RH jer začetim ljudskim bićima ne jamči pravo na život; nije human jer zbog selektivnog pristupa ima eugenički karakter; nije u korist zdravlja žene i muškarca jer ne dovode do ozdravljenja uzroka neplodnosti, ali nije ni u interesu djece ni prije ni nakon rođenja jer, osim što onima začetima uskraćuje pravo na život, nekima od rođenih namjerno oduzima očinsku ljubav i skrb što je u suprotnosti s Konvencijom o pravima djeteta.

U Izjavi se nadalje navodi da Konačni prijedlog zakona o medicinski pomognutoj oplodnji ne rješava nego umnožava probleme u medicinskom, pravnom i moralno-etičkom smislu obzirom na nepoznati broj zamrznutih zametaka čija je sudbina nepoznata. Narušava dostojanstvo liječnika koji bi zbog njegovoga provođenja kršili Hipokratovu zakletvu kao i Kodeks medicinske etike deontologije Hrvatskoga liječničkog zbora.

Članovi Stalnog vijeća HBK upozoravaju da Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji nije odrješit u sprečavanju zloporaba reproduktivnog kloniranja, pogoduje financijskim i drugim interesima farmaceutskih tvrtki, zdravstvenih ustanova i djelatnika, a također nije u korist braka i obitelji jer se proširenjem kruga korisnika MPO-a ugrožavaju te dvije stožerne institucije društva u pokušaju da ih se izjednači s ostalim oblicima zajedničkog života koje ih nikako ne mogu nadomjestiti.“

Ofenzivi Katoličke crkve protiv prijedloga Zakona o MPO pridružili su se i HDZ-ovi članovi Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb koji su jučer  'srušili' kvorum napuštanjem sjednice  prije glasanja. Stoga taj odbor Sabora jučer nije donio odluku  o Vladinom konačnom prijedlogu Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji. 

 

 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.