Dan biciklista: Oš bic? BicOS! Osijek i biciklisti se vole!


Autor/Izvor: SUPRA, www.osijek-online.com 210612, 131011

Objavljeno: 17.07.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Dan biciklista: Oš bic? BicOS! Osijek i biciklisti se vole!

Na ulicama grada Osijeka besplatni javni gradski prijevoz biciklom

 

Zatreba li vam bicikl na osječkim ulicama, sada ga jednostavno možete posuditi „na kiosku“!  Od 18. lipnja pa sve do rujna - do kada traje prva i probna faza uvođenja ekološke, štedljive i brze alternative motoriziranom javnom prijevozu  - svi Osječani mogu isprobati i besplatno koristiti javne gradske bicikle. To se može učiniti svakodnevno od 8 do 20 sati, a preporučljivo ih je koristiti 2-3 sata dnevno kako bi što više građana moglo isprobati bicikle. 

Bazne stanice, odnosno  „kiosci“  na kojima Osječani mogu posuditi bicikle, postavljene su  na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi i Trgu dr. Ante Starčevića. Trenutno ima 7 udobnih i lako upravljivih bicikala, prototip 1 (narančasti) i prototip 2 (zeleni). Zeleni ima nešto bolju „opremu“, mjenjač sa 7 brzina i  košaru.

Kada završi javna faza testiranja, bit će u Osijeku  150-200  bicikala te  15-20 „kioska“ gdje će se obicikli moći posuditi.  Osječki „gradski oci“  odučili su  da neće kupovati know-how već da će Osijek razviti svoj inovativni model koji će kasnije prodavati drugima, a  bilo je i ideja da se u sklopu prekogranične suradnje, zajedno s Novim Sadom, aplicira za  financiranje iz fondova Europske unije.

Projekt besplatnog  korištenje javnog gradskog prijevoza biciklom, osmišljen je u osječkom  poduzetničkom inkubatoru „Bios“.  U tvrtki  „S.E.G. Inženjering“ - jednom od „Biosovih pilića“ – koncipiran je izgled  punktova na kojima će bicikli čekati korisnike a u „Biosu“ je pripremljen i računalni program koji će evidentirati tko je i kada zadužio bicikl.

Novinari  portala  osijek-online.com,  među prvima su testirali osječki javni gradski prijevoz biciklom. Prenosimo njihova zapažanja:
Ukoliko želite koristiti bicikl najprije morate izvaditi posebnu elektronsku karticu u Gradskom poglavarstvu u Kuhačevoj 9,  u sobi broj 2, svakog radnog dana od 12 do 14 sati… 

Kartice su besplatne i dobivaju se nakon popunjavanja obrasca. Možete se odmah uputiti  do bazne stanice, prisloniti karticu na za to predviđeno mjesto nakon čega brava oslobađa bicikl. Bicikl je  spreman za korištenje. Nakon vožnje bicikl se vraća u bilo koju stanicu i bilo koje slobodno mjesto. Kako bi kotač bicikla "pravilno sjeo" na svoje mjesto potrebno je lagano podignuti stražnji kraj te gurnuti bicikl prema naprijed.“

Za  slučaj gubitka  (krađe!?)  gradskog bicikla predviđene su i kazne  u iznosu  od 2.500 kuna. Rizik od noćnog vandalizma,  dok su bicikli parkirani na nosačima, namjerava se smanjiti postavljanjem rasvjete koja se pali na senzor te video nadzorom.

Osječani su na Facebooku dobili mogućnost odabrati ime projekta  javnog gradskog prijevoza  biciklom. Najviše glasova dobili su Bicoš i BicOS. Nešto lošije su prošli: „Vozi, ali i vrati!“… „ Pedalama kroz Osijek“…. Gradski bicikl, Bic, Bajs, BiciklOS,  BicCug,  Oscycling,  , Bic-OS…

http://www.facebook.com/questions/10150311834816426/

Projekt javnih bicikala grada Osijeka bi se trebao zvati:
KLIK: [Facebook anketa]

Na Facebooku se razvila živa diskusija na tu temu, izdvajamo neke komentare:

http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=34379 Bicoš ili BicOS?

francika: Bicoš je bicikl koji je ostvarenje svih naših snova. Obično taj izraz koriste djeca kad žele reći drugima kako posjeduju jako važnu stvar, a koriste ga i odrasli u jako siromašnim krajevima sa puno nezaposlenih…….Sve pohvale gradskom poglavarstvu na brizi za zdravlje građana! Još malo pa ćemo po standardu biti daleko ispod Kine, ali to je sve u svrhu zdravlja…

DonQuijote: wtf is BicOŠ?! razumio bih BicOS ili Bicoš, ali BicOŠ?!

francika: Stvarno ništa ne kužiš! To je poruka kojom gradska vlast pita građane "Oš bic ?" odnosno "Bic, oš ?". Na taj način gradska vlast želi reći građanima da im je ona dala bicikle (koje su sami platili) a da ih građani sami nisu ni tražili.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.