Vlada odlučila: prodaja CO u čijem sastavu je zdravstveno osiguranje


Autor/Izvor: SUPRA, bankamagazin 240412,040612

Objavljeno: 13.07.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Vlada odlučila: prodaja CO u čijem sastavu je zdravstveno osiguranje

Država ide u prodaju Croatia osiguranja, najstarije osiguravateljske kuće u zemlji, koja između ostalog  u svojoj ponudi ima i zdravstveno osiguranje. U četvrtak 12. srpnja Vlada  je pokrenula postupak izbora savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju CO a u prodaju se ide kako bi država namakla sredstva za  pokriće  deficita.

Sada je preko 82 % temeljnog kapitala u vlasništvu države koja namjerava prodati veći dio, dok bi  25 %  plus  jednu dionicu i dalje zadržala  kako bi i u budućnosti mogla sudjelovati u donošenju strateških odluka vezanih uz funkcioniranje  ove osiguravateljske kuće.

Ministar financija Linić ubrzo nakon preuzimanja funkcije najavio je prodaju CO, uz konstataciju da će „privatnici imati daleko više uspjeha od države  u vođenju ove osiguravateljske“..

 

Početkom godine govorilo se kako je za kupnju 30%  vlasničkih udjela CO zainteresiran rovinjski Adris.

U novije vrijeme se kao kupac spominje American International Group (AIG) čiji je predsjednik Uprave  izjavio da bi kupnja Croatia osiguranja  i slovenske Zavarovalnice Triglav bila moguća uz  “pravu cijenu”. Prvi čovjek AIG-a, Robert Benmosche poznat je inače našoj javnost i po tome što je kupio kuću u Dubrovniku i vinograde na Pelješcu te se jednog dana namjerava skrasiti na hrvatskoj obali. Zanimljivo je da je AIG u javnom vlasništvu, američka vlada je preuzela  92-postotni  udio, nakon što je 2008. godine tu tvrtku spasila financijskim programom pomoći. AIG je sada fokusirana na brzorastuća tržišta, a takvima se u segmentu osiguranja, smatraju Hrvatska i Slovenija.

Kao mogući kupac Croatia osiguranja spominje se još ruski  Sberbank koji je na hrvatsko tržište došao tek nedavno kupnjom austrijskog Volksbanka. Ukoliko  Sberbank uistinu postane novi većinski vlasnik CO, takav rasplet situacije poremetio bi planove drugom najvećem osiguravatelju Allianz osiguranju, koje se već više godina spominje kao potencijalni kupac Croatia osiguranja.


Podsjećamo: Croatia osiguranja  zapošljava oko 2800 djelatnika i ima  31,4 % tržišnog udjela prema zaračunatoj premiji (za 2010. godinu). Temeljni kapital CO iznosi 442,9 milijuna kuna a podijeljen je na 316,348 dionica nominalne vrijednosti 1.400,00 kuna. Prema nerevidiranom izvješću za 2011. godinu Grupa CO ostvarila je prihod od 3,566 milijardi kuna a neto dobit nakon oporezivanja i udjela manjinskih dioničara u 114,6 milijuna kuna ( Izvor: Bankamagazin, 24.4.2012.)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.