Posljedice štrajka liječnika u Portugalu i Španjolskoj


www.bljesak.info

Autor/Izvor: SUPRA, dnevnik.hr 120712, bljesak.info 110712

Objavljeno: 19.07.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Posljedice štrajka liječnika u Portugalu i Španjolskoj

Procjenjuje se da je u Portugalu sredinom prošlog tjedna bilo otkazano oko 4.500 operacija i 400.000 liječničkih pregleda zbog 48-satnog štrajka liječnika i medicinskog osoblja. Njih nekoliko tisuća je  obustavilo rad u znak prosvjeda protiv financijskih rezova u zdravstvenom proračunu  i nastojanja  države  da smanji deficit.

Sindikati navode da će restriktivne mjere, koje uključuju povećanje cijena lijekova, najviše pogoditi najsiromašnije.  Portugalska vlada bila je prisiljena uvesti mjere štednje u sve segmente javne potrošnje pa tako i u sustav zdravstva, u zamjenu za paket pomoći EU-a i MMF-a vrijedan 78 milijardi eura odobren u svibnju prošle godine.

 

Medicinski djelatnici su štrajka  najavili mjesec dana ranije  pa su bolnice nastojale umanjiti štetu za pacijente pomicanjem datuma liječničkih pregleda. Djelatnici Službe hitne medicinske pomoći su bile dogovorno izuzeti iz štrajka.

 

Štrajkaju i španjolski liječnici. U jednoj madridskoj bolnici su se čak zaključali. I oni su nezadovoljni mjerama štednje. Ali Španjolsku neće zaobići novi rezovi. Premijer Rajoy najavio je povećanje PDV-a s 18 na 21% u zamjenu za međunarodnu pomoć španjolskim bankama.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.