OI London 2012 : medijski spektakl & u zdravom tijelu zdrav duh


Autor/Izvor: SUPRA,Večernji list/Obzor 071212, 130712

Objavljeno: 26.07.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

OI London 2012 : medijski spektakl & u zdravom tijelu zdrav duh

Sutra u Londonu počinju Olimpijske igre. Igre će koštati  11 milijardi funti  a prihod bi trebao biti upola veći od troškova. Stara izreka „zdrav duh u zdravom tijelu“ iz doba početaka antičkih Igara, prema grčkom načelu kalokagatije, kada se smatralo da je bavljenje sportom zdravo jer sport jača i tijelo i duh, danas je nedostatna. Igre su i prvorazredni  medijski spektakl i prilika da se ojača krizom zahvaćeno gospodarstvo zemlje domaćina te promovira njen imidž.

Bankarska grupacija Lloyds ovih je dana objavila studiju prema kojoj će korist od Olimpijskih igara za Veliku Britaniju iznositi 16,5 milijardi funti. Igre će otvoriti 62 tisuće radnih mjesta. U organizaciju londonskih Igara će biti uključeno 200.000 ljudi  od kojih  gotovo trećina volontera. Prodano je 8,8 milijuna ulaznica za sva natjecanja a najskuplja, za ložu na otvaranju Igara, stoji 2012 funti.

Scenarij ceremonije otvara­nja Igara se drži u tajnosti, no poznato je da će je režirati Danny Boyle, redatelj filmova Train­spotting i Slumdog Millionaire, da će uvodna scena na pozornici prikazivati  ruralnu idilu  engleskog sela s pravim, živim kravama i ovcama, travom i kišom iz umjetnog oblaka (ako baš ne naiđe pravi) a u završenoj sceni će Paul McCartney uživo otpjevati "Hey,  Jude“.

Antun Vrdoljak, član MOO-a koji je svojedobno imao pravo glasa u izboru grada domaći­na ovogodišnjih Olimpijskih igara, kaže u intervjuu za Večernji list od 7. srpnja, da će u London 2012. biti najbolje Igre dosad:

„Uvijek su sljedeće Igre bolje od onih prethodnih. Samo jednom se to nije dogodilo: Atlanta nije nadmašila Bar­celonu. Ali ja jako vjerujem u Veliku Britaniju iz još jednog razloga. Najbo­lji domaćin Igara onaj je koji napravi najviše radosti, najveći spektakl... A Englezi će napraviti čudo od spek­takla! Pa vidite kakvu su senzaciju napravili od kraljičina dijamantnog jubileja - govori Vrdoljak, iznoseći  argumente u korist visokih standarda MOO-a.

London je prvi grad (nakon antičke Olimpije, naravno) u kojem se Igre održavaju treći put. One posljednje londonske 1948. (netom po završetku Drugog svjetskog rata), bile su proglašene "štedljivim Igrama": nijedan novi sta­dion nije sagrađen, sportaši su spavali u školama i barakama, novine su uoči početka Igara otvoreno bile protiv ta­kvog besmislenog događaja, a velik dio britanskog društva živio je u nestaši­cama i mogao je samo sanjati o porci­jama hrane koje su za strane sportaše dopremane izvana. Amerikanci su jeli voće koje je zračnim pošiljkama sva­kodnevno stizalo iz Kalifornije. Fran­cuzi su svoju hranu dopremali preko Kanala.“

Ukupan trošak organizacije tih londonskih Igara iz 1948. godine bio je 732.268 funti, što je u današnjem nov­cu oko 20 milijuna funti a Igre 2012. će  koštati  11 milijardi funti ili 500-tinjak puta više! No, promijenila su se i očekivanja. Stara izreka „zdrav duh u zdravom tijelu“ iz doba početaka antičkih Igara je danas nedostatna. Igre su prvorazredna prilika da se ojača krizom zahvaćeno gospodarstvo zemlje domaćina te promovira njen imidž.

Na londonskim Igrama 2012. će nastupiti 10.500 sportaša iz 205 zemalja. Podijelit će se 302 kompleta medalja natjecateljima  u 26 različitih sportova, odnosno 39 disciplina a po  prvi puta u povijesti Igara svaki će sport imati natjecanje u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Hrvatska u Londonu nastupa sa do sada najbrojnijom delegacijom -108 sportaša, a među njima su  1 svjetski i  4 europska prvaka. Kakve su šanse naših sportaša? Prenosimo olimpijske prognoze za hrvatske sportaše iz članka  novinara Dražena Brajdića, objavljeno u Večernjem listu od 13. srpnja.

„Uoči svakih olimpijskih iga­ra uredništvo USA Todaya redovito se voli upuštati u prognoziranje koliko će ko­ja zemlja osvojiti medalja…Kristalnu kuglu, u obliku rezultatskog servisa Infostrade, imaju i novinari australskog Herald Suna iz Melbournea a  pogađanja se igra i američki sportski por­tal Sport Myriad blogera Beuea Durea… Po mišljenju svih njih, Hrvatska će u Londonu osvojiti između 6 i 9 medalja, što bi u bilo kojem slučaju bio rekordan domet naših sportaša…Najmanje izgleda daje nam Sports Myriad (6), a nama se čini daje to najbliže stvarno­sti.

Hrvatsku himnu i zastavu na najvišem jarbolu Amerikan­ci predviđaju  u veslanju, u disciplini četverac na pariće (braća Sinković, Martin i Šain), dok sa srebrom oko vrata očekuju jedriličarski dvojac Fantela/Marenić   i vaterpoliste. Broncu su pak dodijelili jedriličaru Tončiju Stipanoviću (klasa laser) koji je bio srebrni na posljed­njem europskom prvenstvu. Bronce bi, po njihovu pred­viđanju, osvojili još i trećeplasirani hrvač s posljednjeg svjetskog prvenstva Neven Žugaj (74 kg), baš kao i ruko­metaši i tekvondašica Ana Zaninović (53 kg).

Nažalost, netko od spome­nutih favorita ostat će bez medalja. U to smo uvjereni isto toliko i u to da će se za kolajnu izboriti Sandra Perković. Aktualna europska prvakinja ide u London sa četiri najbolja hica među 10 najboljih ovosezonskih. Mi nekako vjerujemo da će do olimpijske medalje još jedna europska prvakinja, tekvon­dašica Lucija Zaninović. Za razliku od sestre, koja je morala podizati kilažu jer je mijenjala kategoriju (sa 53 na 57 kg), Lucija nastupa u svojoj dugogodišnjoj kate­goriji (49 kg)…U krugu potencijalnih medaljaša jest i jedriličar Ivan Kljaković Gašpić, treći finaš sa svjetskih ljestvica… europski prvaka u trapu Giovannij Cernogorz, srebrni "jahača" s po­sljednjih Igara Filip Ude (gimnastika),  jedriličarka Tina Mihelić (laser radial) koja bi također mogla ugodno iznenaditi.“

 FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.