OI London 2012: sportaši i pritisak u očekivanju medalja


Sandra Perkovići uk eurosport yahoo com

Autor/Izvor: SUPRA, Večernji list/Obzor 070712, www.blanka-vlasic.hr

Objavljeno: 27.07.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

OI London 2012: sportaši i pritisak u očekivanju medalja

Prema rimskom pjesniku Juvenalu, izvorno značenje poslovice „zdrav duh u zdravom tijelu“, koju najčešće povezujemo s Olimpijskim igrama, je da zdrav duh i zdravo tijelo jedino što ima smisla tražiti od viših sila. O tome vjerojatno razmišlja Blanka Vlašić koju je bolesti  prisilila propustiti OI 2012. u Londonu.

„Odgađala sam svoju odluku da otkažem London nadajući se čudu. Sada je izvjesno da  moj nastup na Olimpijskim igrama nije realan…Da se nije  dogodila infekcija, koja me vratila na početak, vjerojatno bih uspjela potpuno sanirati ozljedu i pripremiti se za nastup na igrama.  Iza mene su tri nastupa na Olimpijskim igrama, a želja mi je da sudjelujem i u Brazilu i barem još na jednim nakon njega. Osjećam da još imam što-šta reći na skakalištima diljem svijeta i ovu situaciju prihvaćam kao priliku za novi početak.“ (www.blanka-vlasic.com, priopćenje od 14. srpnja)

Prije četiri godine, uoči Olimpijskih igara u Pekingu, sve oči bile su uprte u hrvatsku atletičarku. Blanka je bila najsigurnija oklada za zlatnu medalju. Kako i ne bi kada je do nastupa u Pe­kingu nanizala u visu 35 pobjeda za re­dom na raznim mitinzima. No, sigurna oklada postala je odjednom jako ne­sigurna. Tko bi pomislio da će Belgi­janka Tia Hellebaut iz prve preskočiti 2,05 metara. Preskočila je Blanka istu tu visinu, ali iz drugog pokušaja. Dugo nakon toga nije mogla doći sebi. Sre­bro je velik uspjeh, ali je ona očekivala zlato.

Joško Vlašić, otac i Blankin trener, naj­bolje zna što znači biti favorit i kako se s time malo sportaša može nositi - I kada si najsigurniji moraš biti opre­zan jer te čekaju razne zamke - nagla­sio je Joško.


Danas, četiri godine kasnije ulo­gu sigurne oklade preuzela je Sandra Perković koja je nedavno u Helsinkiju drugi put uzastopce postala europska prvakinja u bacanju diska. Ni še­stomjesečna suspenzija nije ostavila traga na njezinim rezultatima. Tamo gdje je stala lani samo je nastavila ove godine. Nižu se pobjeda za pobjedom, suparnice padaju poput snoplja. Do­ping? S obzirom da je kažnjena samo sa šest mjeseci i u Svjetskom atlet­skom savezu svjesni su da se radilo o nenamjernom uzimanju nedopušte­nog sredstva. Zato je kazna i bila tako blaga.

Sandra ne bježi od uloge favori­ta, ali nikad neće reći da ide po zlato. - Prvo treba proći kvalifikacije, a onda ćemo vidjeti što će biti dalje. Vidjeli ste na europskom prvenstvu kako je lako u prve dvije serije pogriješiti. Pogriješi li se i u trećoj idem doma - rekla je San­dra Perković. (Večernji list od  7. srpnja)

 

*) Poslovicu „Zdrav duh u zdravom tijelu“  povezujemo s Olimpijskim igrama. Danas  je najčešće shvaćamo kao uputa za očuvanje zdravlja: "ako tijelo bude zdravo, bit će zdrav i duh", u skladu s antičkim načelom kalokagatije. No, izvorni stih rimskog pjesnika Juvenala, iz čijeg djela je ta poslovica proistekla,  u cijelosti glasi:„Orandum est ut sit mens sana in corpore sano“ (Treba se moliti za zdrav duh u zdravom tijelu). Juvenal govori o tome da je zdrav duh i zdravo tijelo jedino  što ima smisla tražiti od viših sila.(Wikipedia)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.