Kava i ljetne vrućine


Autor/Izvor: SUPRA,Večernji list 110712, Huffington Post

Objavljeno: 30.07.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Kava i ljetne vrućine

Uz crni napitak milijunima ljudi diljem svijeta započinju dan. No, oprez pri visokim ljetnim temperaturama. Kava je jak diuretik a ljeti se pojačano znojimo pa trebamo nadoknaditi tu tekućinu koju kava  tjera iz organizam. No, kroz mokraću se izlučivanjem gube i neki važni minerali - kalcij, magnezij i kalij a neravnoteža elektrolita može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.  Stoga  je preporuka da se crna kava  u ovim vrućim danima barem djelomično zamijeni kavom od ječma ili cikorije. A što učiniti ako se jave simptomi ovisnosti o kofeinu?

  • ujutro natašte popiti čašu mlake vode s nekoliko kapi iscijeđenog limuna,
  • piti puno tekućine, ravnomjerno raspoređene tijekom dana, izbjegavati flaširanu vodu iz plastičnih boca koje sadrže ftalate. Možete piti i mineralnu vodu ili negaziranu iz staklenih boca  ili  zeleni čaj
  • umjesto crne kave, razbuđujući jutarnji efekt  može se postići  "pojačanim" doručkom s 1000 miligrama vitamina C,

Kava je jedan od globalno najpopularnijih toplih napitaka. U Hrvatskoj, prema istraživanje GfK,  čak 80 % potrošača starijih od 15 godina pije kavu svakodnevno.  Kada su u pitanju količine ispijene kave, među Europljanima su prvi Nijemci jer prosječno kućanstvo u Njemačkoj godišnje troši 10,2 kilograma kave. No, ako se uključi i faktor „carpe diem“,  tada su prvi Talijani koji su uživanje u kavi pretvorili u ritual. Talijan preferiraju ispijanje  kave u „svom“kafiću, a u tome smo im slični i mi Hrvati i.

Brojna istraživanja su pokazala da umjereno pijenje, dvije do tri  šalice kave na dan, smanjuju rizik od raka kože, rizik od depresije, Parkinsonove bolesti, Alzheimera a da ne govorimo o prividnom efektu popravljanja jutarnjeg raspoloženja i podizanja energije pospancima…

To su bile dobra vijest za kavoljupce, a sade evo loše vijesti: američki liječnik Mark Hyman, autor knjige The Blood Sugar Solution, iznosi argumente zbog kojih započinjanje dana sa šalicom kave nije nabolje  rješenje:

Kava  potiče povećano lučenje inzulina a inzulinska rezistencija kroničan je  problem  razvijenog svijeta. No nije u pitanju samo kofein jer  i drugi kaveni spojevi, primjerice klorogene kiseline, diterpeni, kafeoli mogu imati negativan učinak na ljudsko zdravlje. Ako vam šećer stalno raste i pada tijekom dana možete se osjećati umorno, iscrpljeno ili hormonalno neuravnoteženo, a onda je vrijeme da porazmislite treba li se odreći kave. Evo još nekih činjenica koje potiću na smanjenje ili odustajanje od  konzumacije kave:

Klorogene  kiseline
One mogu  odgoditi  apsorpciju glukoze u crijevima, a to može izazvati povećanje razine homocisteina - indikatora povećanog rizika za kardiovaskularne bolesti. K tome, kava zbog svoje kiselosti može iziritirati probavu i izazvati neravnotežu crijevne flore, odnosno probavne smetnje.

Diterpeni 
Nefiltrirana kava ima najvišu razinu korisnih antioksidansa, ali njome se u organizam unosi i najviše diterpena koji su povezani s višim razinama triglicerida i kolesterola.

Kofein
Kofein u kavi povećava razinu katekoalamina, hormona stresa. Uslijed stresa se povećava razina kortizola i inzulina, a oni mogu dovesti do upalnih procesa.

Oštećenja arterija
Učestalo konzumiranje kofeina  smanjuje osjetljivost na inzulin, radi čega stanice ne odgovaraju pravilno na razinu šećera i krvi. Visoka razina šećera u krvi dovodi do oštećenja arterija i povećanja rizika smrtnosti od kardivoaskularnih bolesti.

Kava i lijekovi
Treba biti posebno oprezan u ispijanju kave uzimate li lijekove poput onih za štitnjaču ili triciklične antidepresive. Kava može ometati normalnu apsorpciju medikamenata, metabolizam i proces detoksikacije u jetri.

Jutarnja kava je simbol hrane
bez nutrijenata

Zbog kave preskačemo najvažniji obrok u danu, doručak. No kava ne može zamijeniti zdrav jutarnji obroka jer nema nutritivne vrijednosti, nije hranjiva.  Fini miris i okus ali bez nutrijenata!

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.