Mehanička ruka: tehnologija koja vraća samostalnost oduzetima


Cathy Hutchinson nature.com

Autor/Izvor: SUPRA, www.nature.com

Objavljeno: 4.09.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Mehanička ruka: tehnologija koja vraća samostalnost oduzetima

Cathy Hutchinson  je ostala nepokretna nakon moždanog udara. Već 15 godina u potpunosti je ovisna o tuđoj pomoći. No, sada  je prvi put bez pomoći njegovateljice popila svoju jutarnju kavu. U tom joj je pomogla robotska ruka kojom može upravljati vlastitim mislima. Ovaj veliki izum, koji bi mogao omogućiti veću razinu samostalnosti paraliziranima kao i osobama bez udova, razvili su američki znanstvenici  u kliničkom ispitivanju BrainGate sveučilišta Brown i Medicinskog fakulteta Harward (SAD).

Pedesetosamgodišnja Cathy se zajedno s još jednim šezdesetšestgodišnjim tetraplegičarem dobrovoljno uključena u eksperiment kojem je cilj paraliziranim osobama i osobama s amputiranim udovima vratiti samostalnost.

U dio Cathynog mozga zaduženog za kontrolu pokrete,  ugrađen  je čip veličine 4x4 mm  sa 96 elektroda. Čip dešifrira moždane valove i u skladu s njima, putem računala, pokreće robotičku ruku. Cathyn zadatak je da se  koncentrirati na misli o pokretanju ruke. Elektrode primaju signal iz Cathynog mozga i pomoću kabla uključenog u njeno tjeme, prenose signal  računalu a ono šalje informaciju zasebno montiranoj robotičkoj ruci koja izvodi pokret i radnju koju je pacijentica zamislila. Prvu Cathynu samostalnu kavu je robotička ruka prvo približila njenim ustima, zatim nagnula termosicu te namjestila slamčicu kroz koju je Cathy kavu posrkala.

U nastavku istraživanja, signali koje prima čip ugrađen u mozak moći će  biti upotrijebljen i za obavljanje drugih funkcija kao što su paljenje svjetla, otvaranje vrata i vožnja invalidskih kolica. Sve bi to trebalo pridonijeti da nepokretni bolesnici povrate samostalnosti u samozbrinjavanju.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.