Paralizirana žena „istrčala“ maraton pomoću bioničkih nogu


Claire Lomax justgiving.com, www.get-claire-walking.co.uk/

Autor/Izvor: SUPRA,www.get-claire-walking.co.uk, www.justgiving.com

Objavljeno: 25.07.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Paralizirana žena „istrčala“ maraton pomoću bioničkih nogu

Britanka Claire Lomax (32) nedavno je ponijela titulu prve paralizirane osobe koja je "istrčala" maraton. Kretanje su joj omogućavali posebni senzori pričvršćeni za noge. Uz pomoć tipaka na pojasu mogla je kontrolirati kada želi hodati ili se odmarati.

Do prije 5 godina, Claire je imala sportsku karijeru, profesionalno se bavila natjecateljskim jahanjem. No, nakon pada s konja  teško je ozlijedila kralježnicu, jedva izbjegla smrt  te ostala paralizirana od struka na dolje. Nije osjećala noge i nije mogla hodati, bila je osuđena na kolica. Ipak, mlada žene je odlučila živjeti što ispunjeniji život. Zasnovala je obitelj, odlučila se na majčinstvo a uz podršku supruga i danas jednoipogodišnje kćeri, Claire se ove godine upustila u još jedan izazov, nastavak svoje sportske karijere.   

 

Do siječnja 2012. nije mogla ustati iz kolica, niti  hodati.Tada je nabavila bioničko odijelo vrijedno 75.000 dolara  te zahvaljujući „bioničkim nogama“ počela trenirati. Od početnih 30 koraka, napredovala je u samo nekoliko mjeseci te u travnju „istrčala“ londonski  maraton, rutu od 42 kilometra.

 

Na startu je bilo 35.000 natjecatelja. No, dok su zdravi takmičari na svojim nogama maraton prema propozicijama pretrčali  u 24 sata,  Claire je na „bioničkim nogama" do cilja došla za 16 dana. Putem ju je pratio suprug i kćerkica  ali i mnogobrojni "fanovi" a svojim je sportskim pothvatom uspjela prikupiti 200.000 funti za istraživanja bolesti kralježnice. 

 

Slijedeći sportski izazov koji je Claire postavila pred sebe je 400 kilometara duga dionica od Pariza do Londona koju namjerava odvoziti posebnim biciklom. Unatoč oduzeosti, vozit će više od 400 kilometara na posebno napravljenom biciklu koji koristi električne impulse kako bi pokretao njezine mišiće i tako joj omogućio  pedaliranje. 

 FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.