Manje umjetnih masti, šećera i soli u hrani, više voća


Autor/Izvor: SUPRA, dr.Oz

Objavljeno: 5.09.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Manje umjetnih masti, šećera i soli u hrani, više voća

To što u ove ljetne dane ne možemo prestati jesti fini industrijski sladoled ili smo zbog vrućine odustali od kuhanja pa i u vrijeme glavnog obroka  posežemo za pekarskim proizvodima i drugom industrijskom brzom hranom, ne znači da imamo slabu volju. Prejedanje može izazvati hrana u kojoj proizvođači planski ciljano koriste kombinacije umjetnih sa­stojaka - umjetnih masti, šećera i soli koje stimuliraju centar u mozgu i  po­tiču ovisnost.

 

Kako je napisao profesor David Kessler u svojoj uspješnici „Kraj prejeda­nja: preuzimanje kontro­le nad nezasitnim ame­ričkim apetitom“, mnogi lanci brze hrane  planski kreiraju svoje proizvode kako bi potakli potrošače da ih jedu u što većim količinama i što češće.

Prvi je problem  što je ta  hrana  kombinacija umjetnih, a ne prirodnih sastojaka a drugi je problem što je  postalo kulturološki  prihvat­ljivo jesti bilo gdje u bilo koje vrijeme. U Zagrebu, na primjer, idete gladni s posla, izađete iz tramvaja a  nosnice vam napadne fini miris peciva iz otvorene prodavonice strateški postavljene poput ratne „sačekuše“. Tko će izdržati do kuće, tko će čekati da se obitelj okupi oko stola i objeduje!

 

Podsjećamo, postoji zdrava i prirodna „brza hrana“. To je  voće!

Evo nekih savjeta dr. Oz-a o tome kako jesti voće: „Voće treba jesti na prazan želudac, prije obroka  a ne  poslije! Čuli ste kako se ljudi žale: Podrigujem se svaki put kada jedem voće. To se neće dogoditi ako pojedete voće na prazan želudac. Voće pomiješano sa drugom hranom izaziva truljenje i proizvodi plinove. Dakle, vi se zato napuhavate! To se ne događa sa nekim plodovima, kao što su napr. naranče i limuni, jer su oni kiseli, pa u našem tijelu svo voće postaje alkalno (prema dr Herberta Sheltona)...„Recimo pojedete dvije šnite kruha, a zatim komad voća. Komad voća je spreman proći ravno kroz želudac u crijeva, ali ga kruh sprečava u tome. U međuvremenu, cijeli obrok se raspadne i fermentira i pretvara u kiselinu. Beznačajna količina voća dolazi u kontakt sa hranom u želucu, pospešuje probavu i sokove, pa cijela masa takve hrane počinje se kvariti.”

 

Bolje sirovo no kuhano voće (kompot). Kuhanje uništava vitamine...

Jedenje ploda (voća) je bolje od pijenja voćnog soka...

Ako želite piti voćni sok, pijte ga sporo - gutljaj po gutljaj, da se pomješati sa slinom prije gutanja...

Bolje sok od sviježe istisnutog voća od industrijskog soka...

Ljetna preporuka: tijekom godišnjeg odmora, svakog trećeg dana imati isključivo voćni dan za brzo čišćenje tijela od toksina ili alternativno 3 dana za redom jesti isključivo voće i piti voćni sok .

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.