Kneipp terapija i Berlusconijev povratak politici


Autor/Izvor: SUPRA, Wikipedia, Klub zdravoživo

Objavljeno: 23.08.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Kneipp terapija i Berlusconijev povratak politici

Bivši talijanski premijer Berlusconi  najavio je povratak u politički vrh. U međuvremenu, kao i svake prijašnje godine u kolovozu, Berlusconi koristi feragosto  za oporavak u speci­jaliziranim centrima nakon čega se vraća znatno svježijeg i mlađeg izgleda.

Podsjetimo, jedno je ljeto presađivao kosu. Drugo je ljeto bio na desetodnevnom sportskom liječenju i terapiji kortizonom zbog bolova u vra­tu. Onda je jedne godine Berlusconi odlučio, neće ići niti u bol­nicu, ni u neki zdravstveni centar. Poželio je njegu u vlastitom ljetnikovcu. Naručio je  troje vrhunskih  liječnika koji su u njegovu kuću u Arcoreu pokraj Milana  stigli helikopterom. Oni su mu odredili dijetu i terapiju za opo­ravak od stresa i umora. Radilo se o programu liječenja tradicionalnom  Kneipp metodom*).

Najprije mršavljenje i fizič­ko oporavljanje pod paskom vrhunskih liječnika pa odmor u vili u jednom od najljepših dijelova svijeta. To je ljetni program regeneracije talijanskog premijera Silvija Berlusconija koji bi mu trebao omogućiti da se i u osmom desetljeću života aktivno bavi visokom politikom.

 

 *) metode prirodnog liječenja Sebastiana Kneippa

Na temelju vlastitog iskustva bavarski svećenik Sebastian Kneipp je u 19. stoljeću razvio petodjelni terapijski sustav: terapije vodom (hidroterapije), terapije ljekovitim biljem (fitoterapije), terapije kretanja i vježbi, terapije zdravom hranom i terapije reda (održavanja zdravlja).

Kneip je bolovao od u to doba smrtonosne plućne tuberkuloze. Kupanjem u hladnom Dunavu ojačao je svoj imunološki sustav i izliječio se. Spoznavši blagotvorno djelovanje vode počeo je eksperimentirati s hladnim i toplim kupkama i razvio svoje originalno učenje iz kojeg je s vremenom nastao sustav terapija koji obuhvaća cjelokupan pogled na život.

 

Kneipp je najpoznatiji po hidroterapiji. Njegove spoznaje o ljekovitosti vode bile su revolucionarne, a metode liječenja vodom priznate su, te se i danas koriste u kombinaciji s metodama službene medicine. Hidroterapija uključuju upotrebu vode u rasponu od hladne do vruće, za stimuliranje živaca, krvnih žila, unutrašnjih organa. Razvio je čitav sustav upotrebe vode u liječenju koji uključuje: polijevanja vodom različitih temperatura, pranja, kupke pojedinih dijelova tijela i cijelog tijela, stavljanje obloga i zavoja na dijelove tijela, krioterapiju ili liječenje hladnoćom, stupanje po vodi, trčanje po mokroj travi ili po snijegu, saunu.

Fitoterapija: ljekovito bilje dodaje se kupkama ili se piju čajevi, sokovi i drugi pripravci koji djeluju preventivno ili liječe od pojedinih bolesti.

Terapija vježbom i kretanjem uključuje hodanje, planinarenje, gimnastiku, različite vježbe, biciklizam, bavljenje različitim sportovima. Kneipp je došao do spoznaje da nema kompletnog zdravlja bez tjelesne aktivnosti, a njegovo učenje još je aktualnije danas u suvremenom društvu u kojem je zbog nezdravog okoliša i tempa života, kretanje i vježbanje još neophodnije za zdravlje.

Kneipp je znao da je zdrava hrana preduvjet za zdrav organizam. Nutritivna terapija podrazumijeva unos niskokaloričnih vlaknastih namirnica, što više povrća i voća i cjelovitog zrnja. Prema Kneippu, svakom oboljenju prilagođena je specifična prehrana.

Sve navedene terapije povezuje terapija održavanja zdravlja i reda koja podrazumijeva život u skladu s prirodnim bioritmom. Sebastian Kneipp preteča je današnje psihosomatske medicine. On je uvidio vezu između organskih bolesti i psihičkih i socijalnih poteškoća. Preveliko opterećenje, ali isto tako i premalo opterećenje, kao što su, primjerice, premali duhovni zahtjevi, neminovno dovode do narušavanja ravnoteže i posljedično do pojave psihofizičkih teškoća.  Za održavanje zdravlja nužno je da pojedinac zna svoje granice i ne forsira njihovo prekoračenje da ne nastane raspad sustava reda i otvaranje vrata bolestima.

Danas se u mnogim zemljama, naročito u wellness centrima i lječilištima srednje Europe, koriste blagodati Kneippovih holističkih metoda,

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.