Olimpijske igre: bizarne ozljede i neobična zdravstvena stanja sportaša


Autor/Izvor: SUPRA, Večernji list 200712,

Objavljeno: 10.08.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Olimpijske igre: bizarne ozljede i neobična zdravstvena stanja sportaša

Trudna olimpijka: Zamolit ću bebu da se ne rita dok ja pucam

 

Malezijska streljačica Nur Suryani Mohammed Taibi  medijska je zvijezda Olimpijskih igara u Londonu, iako je u kvalifikacijama zračne puške s 10 metara udaljenosti zauzela tek 34. mjesto pa se nije uspjela plasirati niti u finale. No,  29-godišnjakinja je privukla simpatije gledatelja jer  je u trenutku nastupa u Londonu bila u 8 mjesecu trudnoće, gotovo pred porodom. Premda bi trudnoća trebala udariti na centar za ravnotežu, kod Nur to nije slučaj. Štoviše, što trbuh više raste, ona puca bolje.Na natjecanjima u travnju je pogo­dila 392 kruga, u svibnju 394, a nešto kasnije 396 krugova.

Uoči preliminarnih natjecanja, Nur se šalila da je njezin tr­buh popularniji od nje. A na pitanja novinara, što će učiniti ako se beba počne „ritati“ upravo za vrijeme natjecanja, Nur je spremno odgovarala „Kazat ću joj: mama će sa­da pucati, možeš li biti malo mirna!“. Britanci su već smislili jedan od novih slogana Olimpijskih igara u Londonu koji glasi: "budi tiho, mama puca".

 

Novinar Večernjeg lista Dražen Brajdić navodi podatak  da na Ljetnim olimpijskim igrama do sada nije bilo natjecateljica sa „zdravom trudnoćom“. No, na žalost, prije dvadesetak godina bilo je slučajeva  trudnoće kao dopinga jer su spor­tašice iz DDR-a i SSSR-a,  bile prisiljavane na to da zatrudne radi po­rasta hormona, da bi nakon 10 tjedana išle na abortus. O tome je svjedočila  sovjetska gimnastičarka Olga Karasjova. 

 

O bizarnim ozljedama takmičara ove i prijašnjih Olimpijada kao i   bizarnim pokušajima prevencija istih, pisao je Dražen Brajdić u Večernjem listu od 20. srpnja. Prenosimo napis:

 

„Mnogi sportaši smatraju da bi najveći peh u njiho­vu sportskom životu bila ozljeda uoči Olimpijskih igara. Živite i pripremate se za olimpijske dane četiri godine i onda vas nezgoda natjera da najveći događaj pratite na televiziji.

Upravo toga se uplašio dvo­struki olimpijski pobjednik i dvostruki svjetski prvak Usain Bolt kad su mu se ne­davno pojavili bolovi u za­dnjoj loži i leđima…Odmah je otišao kod protur­ječnog njemačkog liječnika Hansa Wilhelma Mullera Wohlfahrta, koji liječi neklasičnim metodama među koji­ma su i injekcije homeopatskih preparata u ozlijeđeni dio tijela među kojima je i kontroverzna supstancija actovegin, koja se radi iz te­leće krvi i pijetlove krijeste. Tu supstanciju neki smatra­ju najmoćnijim dopuštenim dopingom, a dozu mistike svemu daje sam dugokosi liječnik s četiri imena koji liječi u 800 godina starom gotičkom dvorcu.

U nastavku još primjera  bizarnih ozljeda takmičara ove i prijašnjih Olimpijada:  

 

U olim­pijskoj 2000. godini velika britanska dugoprugašica Paula Radcliffe propustila je 13 tjedana treninga. Morala je na manju operaciju koljena jer je, uoči vlastita vjenčanja, previše vremena provela klečeći prigodom pisanja pozivnica.

Članu zlatne američke šta­fete na 4x400, atletičaru Walteru McCoyu također se dogodila bizarnost. Doži­vio je trzajnu ozljedu vrata u hotelskom liftu u Tampi zbog čega nije mogao bra­niti svoje olimpijsko zlato, pa je tužio Holiday Inn i dobio odštetu od 900.000 USD.

Olimpijskoj pobjedni­ci na 400 metara mješovito, Francuskinji Laurie Manadou, uoči jednog velikog na­tjecanja slomljena je kost u stopalu nakon što su je, u šali, njezini reprezentativni kolege gurnuli u bazen.

Vjerovali ili ne, ima i onih kojima je ozljeda uoči olim­pijskog nastupa pomogla. Dogodilo se to mađarskom strijelcu Karloyju Vargi. Sa­mo dva dana prije izlaska na strelište, Vargi je tijekom igranja nogometa slomljena pucačka ruka. No, Varga je i unatoč tome osvojio zlato bjašnjavajući to time daje zbog ozljede morao poteza­ti otponac s više osjećaja.“

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.