Generacija y ne poznaje osjećaje?


Autor/Izvor: IZVOR: Obzor 10070x, Sonja Hoffman/VLM, Douglas Coupland ““Generation X"

Objavljeno: 23.08.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Generacija y ne poznaje osjećaje?

Virtualni svijet ostavlja mlade bez prilike da razviju osjećaje

 

Kada je Amerikanac Douglas Coupland prije nešto više od dvije godine izdao knjigu pod  naslovom “Generation X" u kojoj razmatra promjene u ponašanju, poimanju svijeta i socijajnoj interakciji  ljudi rođenih 60-tih, 70-tih, 80-tih i 90-tih godina,  njegova teorija pokrenula je rasprave među psiholozima, sociolozima i filozofima.

Prema razlikama uzrok kojih je desetljeće u kojemu su rođeni, Coupland  je generaciju ljudi  koji su rođeni od 60-tih  do 80-tih prozvao X-generacijom  a one  rođene od 1985. do 1995. Y-generacijom.

Generacija X su sinovi i kćeri   “baby boomera”, generacije rođene odmah poslije drugog svjetskog rata.

Coupland tvrdi  da su X-mani  cinični i pasivni jer su odgojeni u_obiteljima koje su tek spoznale razvod, ali nisu ga potpuno prihvatile pa su od njega bježali u svađe i održavali beznadne brakove.Posljedica toga je spoznaja  X-mana o završetku  ljubavi prije nego što su je i doživjeli. Uz emocionalni teret naslijeđa, mnogim  X-manima  je na leđa pao i recesijski  teret  uzdržavanja roditelja te ih je sve to obilježilo  kao besperspektivna generacija

Kako bi pobjegli od svijeta  koji su im ostavili roditelji, X-mani su odjećom i  glazbom, ali i pasivnim stavom, odlučili svijetu u kojem žive reći "fuck vou" i  pobjeći u svoju stvarnost. Izabrali su bijeg umjesto suočenja s problemom. 

Generacija Y, pak  brza je, fast food "vrsta" čija je glavna preokupacija znanost, ali samo u svrhu osobnog probitka. 

Profesorica Ankica Čakardić s Filozofskog fakulteta, naglašava kako ovakve  generacijske podjele treba uzeti s rezervom jer znanstveno nisu utemeljene, no ipak ističe da im je potka u stvarnosti:" Coupland tvrdi da su pripadnici Y-generaciie  brzi, materijalistički i potrošački nastrojeni te u svrhu osobne koristi spremni grubo otkloniti sve prepreke koje im se nađu na putu. To nije ni čudno u svijetu ograničenom na  ekran mobitela za SMS-ove ili monitor   kompjutora koji  omogućuju komunikaciju među uskim interesno povezanim  skupinama i koje su zbog toga lišene fizičkog kontakta i psihologije mase. Takav stav najbolje se vidi u načinu na koji Y-generacija  poima seksualnost. Njezini su pripadnici od rane mladosti fizički orijentirani, često bez ikakve emotivne komponente.

Couplandova  teorija  ima  smisla jer se spomenuta obilježja lako mogu pronaći među spomenutim generacijskim skupinama, no ta teorija nije potpuno točna, karakterne crte ne smiju se olako generalizirati….Y-generacija ima problema sa suosjećanjem i socijalnom interakcijom, no i mnogi X-man imaju takve karakterne crte  - upozorava Ankica Čakardić. Naime, da bi napredovali i opstali u svijetu Y-generacjje, X-mani  su se poput kameleona morali prilagoditi njihovu  načinu poimanja svijeta i prihvatiti njihova pravila auspjeha. Oni X-mani  koji to nisu uspjeli mogu se susresti na burzama nezaposlenih,, pomalo su dezorijentirani te  često do mirovine ovisni o roditeljima" - otkriva Ankica  Čakardić.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.