*Dan prevencije suicida – zbirka priča „Legenda o samoubojstvu“


David Vann, izdavač OceanMore

Autor/Izvor: SUPRA, www.oceanmore.hr, www.stampar.hr

Objavljeno: 12.09.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan prevencije suicida – zbirka priča „Legenda o samoubojstvu“

„Odrastao sam u obitelji koja je bila prava samoubilačka zajednica- ubilo ih se petero!“ Tim je riječima američki autor  David Vann proljetos u Zagrebu predstavio svoju zbirku priča „Legenda o samoubojstvu“ u izdanju kuće OceanMore.

 

Radi se o  autobiografskoj zbirci priča, nadahnutoj stvarnim događajima. Davidov otac, nemiran, nezadovoljan čovjek koji je vrludao Aljaskom otvarajući jednu zubarsku ordinaciju za drugom i propavši kao profesionalni ribar, pucao si je u glavu, nakon telefonskog razgovora u kojem je doznao da njegov dječak ne želi napustiti majku i iz Kalifornije otići na godi­nu dana živjeti s njim na Aljasci.

 

„Imao sam četrnaest go­dina kada sam postao vlasnik pištolja kojim se ubio moj otac - to je američko ludilo.  U Americi ima država u kojima ljudi s pištoljem za pojasom ula­ze u bar i piju. Imamo dva milijuna vojnih veterana. I onda su statistike o oru­žanim incidentima takve kakve jesu…“

„Legenda o samoubojstvu“ je snažno i potresno autobiografsko, ali i fikcionalna književno djelo. U središnjoj noveli "Otok Sukkwan" pisac razmišlja što se moglo  dogoditi da je  ipak otišao živjeti s ocem na Aljasku.

Za svoj književni prvijenac, David Vann je izdavača tražio punih dvanaest godina jer su djelo smatrali depresivnim. U međuvremenu je knjiga postala uspješnica i izazvala pravi pljusak pozitivnih kritika. Hrvatski je devetnaesti je­zik na koji je knjiga preve­dena.

 

*) Svjetski dan prevencije suicida, 10. rujna 2012.

Međunarodno udruženje za prevenciju samoubojstava (International Association for Suicide Prevention – IASP), inicijator je obilježavanja ovog dana. Zauzimaju se i pozivaju na prevenciju suicidalnog ponašanja, dostupnost primjerenog liječenja i praćenja osoba koje su pokušale samoubojstvo te na moralno i odgovorno izvješćivanje o samoubojstvima u medijima.

Međunarodna udruga za prevenciju samoubojstva pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji izradila je e-kartu na 33 jezika (uključujući i hrvatski), kojom poziva na podršku prevencije samoubojstava.FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.