Šerijatski zakon i njega oboljelih od Alzheimerove* bolesti u Iranu


Autor/Izvor: SUPRA, www.stampar.hr, Berlin Film Festival

Objavljeno: 20.09.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Šerijatski zakon i njega oboljelih od Alzheimerove* bolesti u Iranu

Prepreke koje šerijatski zakon i tradicionalna obitelj stavljaju pred njegovateljicu koja mora zaraditi za život zbrinjavanjem  nemoćnog muškarca oboljelog od Alzheimerove bolesti, tema je filma „Nader i Simin se rastaju“.  

Ovaj film trenutno najvećeg iranskog redatelja Asghara Farhadija  je na  prošlogodišnjem  filmskom festivalu u Berlinu dobio Zlatnog medvjeda za najbolji film te dva Srebrna medvjeda za najboljeg glumca i glumicu.

Radi se o sofisticiranom, vrhunski odglumljenom i sveobuhvatnom portretu modernog Irana. S jedne strane bogato iransko gospodarstvo temeljeno na proizvodnji nafte i zemnog plina, bogata tradicija i povijest ali i strogi šerijatski zakon za  72 milijuna stanovnika kojima je službena religija šijitski imamitski islam, kojem pripada oko 90% stanovništva. Okviri su to u kojima se rađaju  konflikti modernog iranskog društva a to je i tema ovog filma.

Film „Nader i Simin se rastaju“ priča je o uspješnom i dobrostojećem bračnom paru koji zbog budućnosti svog ženskog djeteta,  11-godišnje kćerke Termeh,  planira napustiti Iran i preselite se na Zapad.

No, kada njegov otac oboli od Alzheimerove bolesti, Nader odustane od iseljenja. Njegova supruga Simin ne želi ostati u Iranu ali da bi mogla otići iz zemlje mora  tražiti razvod. Sud joj ga odbija dati pa ona seli kod svojih roditelja dok Nader i mala Termeh ostaju u stanu s bolesnim starcem. Veći dio dana su na radnom mjestu odnosno na nastavi a starac svakim danom postaje sve dementniji. Stoga Nader unajmljuje mladu ženu koja treba njegovati bolesnog starca, ne znajući da ona radi bez dopuštenja svoga muža....

I tada počinju problemi. Kako će žena kojoj očajnički treba novac njegovati  stranog muškarca oboljelog od Alzheimerove bolesti a ne kršiti strogi šerijatski zakoni i norme koje nalažu što žena smije raditi uz muškaraca pa makar on bio nemoćan i dementan…

 

Naslov: Nader i Simin se rastaju (Joadeiye Nader az Simin)

Redatelj i scenarist: Asghar Farhadi

Uloge: Peyman Moaadi, Leila Hatami i Sareh Bayat

Producent: Negar Eskandarfar, Asghar Farhadi

Produkcijska kuća: Keyvan Moghaddam

Glumci: Peyman Moaadi, Leila Hatami i Sareh Bayât

Zemlja: Iran 

Trajanje: 123'

 

 

*) Svjetski dan borbe protiv Alzheimerove bolesti, 21. rujna, dan je solidarnosti koji ujedinjuje oboljele, njihove obitelji, skrbnike, udruge i stručnjake u svrhu podizanja svijesti u javnosti o toj teškoj bolesti.Alzheimerova bolest može se opisati kao degenerativna bolest mozga koja dovodi do demencije, gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja te svakako i do velikih promjena u osobnosti bolesnika. Svake godine u svijetu oboli 4,6 milijuna osoba (cijela jedna Hrvatska). Točan broj oboljelih u Republici Hrvatskoj nije poznat, no na temelju pretpostavke da 10% osoba starijih od 65 godina boluje od Alzheimerove bolesti, izračunato je da u Republici Hrvatskoj ima oko 80 000 oboljelih.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.