Počela 5. sjednica Sabora - predsjednik Šprem na liječenju


Autor/Izvor: SUPRA, Priopćenje Ureda predsjednika Sabora, Večernji list 240812,010912,

Objavljeno: 19.09.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Počela 5. sjednica Sabora - predsjednik Šprem na liječenju

Jučer je počelo jesensko zasjedanje Sabora - bez  predsjednika  Borisa Šprema. Zdravstveno stanje drugog čovjeka u državi, izuzetno je teško. Liječi se u SAD-u,  u vodećem svjetskom centru za liječenje tumora u Houstonu, kamo je prebačen još 23. kolovoza.

Podsjetimo, na vijest da je predsjednik Sabora na teret HZZO upućen na opsežnu dijagnostičku obradu u vrhunsku američku kliniku MB Anderson Cancer Centru, koju provodi američki liječnički konzilij na čelu s prof. dr. Hagopom M. Kantarjianom, veliki broj čitatelja reagirao je pitanjem jeli takvo liječenje dostupno svima?

Tada je iz HZZO-a   stigla izjava  da je Špremu odobrena samo 14-dnevna obrada i pregled u Houstonu. Po isteku tog razdoblja, odnosno 11. rujna,  Ured predsjednika Sabora je izdaje priopćenje  o načinu i financiranju liječenja Borisa Šprema u SAD-u: troškove u potpunosti preuzima  sam bolesnik  jer mu je na temelju rezultata molekularnog i genetskog laboratorijskog testiranja preporučeno liječenje nestandardnom ciljanom terapijom - lijekom koji je u fazi istraživanja -  a takove troškove HZZO ne pokriva.

Načelno, kad se radi  o liječenju u inozemstvu na teret HZZO-a, odobrenje se može dati  tek kada su u Hrvatskoj iscrpljene sve mogućnosti. U prvih šest mjeseci 2012. godine HZZO je financirao  liječenje izvan Hrvatske, zbog tumora, za 49 pacijenata. Oni su upućeni  uglavnom u Austriju, Njemačku, Italiju i Nizozemsku. U slučaju Borisa Šprema, prijedlog za upućivanje u medicinski centar u SAD-u, dao je liječnički konzilij iz KBC-a Zagreb u čijem su sasta­vu prof. Boris Labar,  prof. Radovan Vrhovac, te prof. Damir Nemet koji su se  s kolegama iz Houstona, ali i iz New Yorka i Barcelone, savjetovali od po­četka Špremove bolesti.

Podsjetimo,  početkom  2011. godine  Borisu Špremu  je dijagnosticiran plazmablastični mijelom (simptomi između akutne leukemije i sarkoma pa se brzo širi na tkiva i kosti). Uslijedila je kemoterapija i transplantaciju koštane srži u KBC-u Zagreb. Nakon terapije, bolest se povukla.

U lipnju 2012., bolest se vratila, metastazirala na sinus pa je Boris Šprem prošao operaciju sinusa, dva ciklusa kemoterapije i zračenja. No, bolest je unatoč liječenju metastazirala na mišić noge i kukove.

U međuvremenu, između prvog i drugog zamaha zloćudne bolesti, Šprem je, kao karijerni političar, s pozicije predsjednika Skupštine grada Zagreba napredovao do pozicije predsjednika Sabora, drugog čovjeka u državi.

Razumljiv je stoga interes javnosti za zdravstveno stanje Borisa Šprema ali i za način financiranja njegova liječenja u SAD-u. Prema pisanju Večernjeg lista od 24. kolovoza, riječ je o elitnom medicinskom centru,  u kakvima su se liječili Franjo Tuđman i Gojko Šušak, i u kojem samo ulazak u pro­gram, prema tvrdnjama liječnika, stoji više od 20.000 dolara. Osim dijagnostič­kih metoda, koje Hrvatska nema, stručnjaci u Housto­nu razvili su i najuspješnije terapije za liječenje plazmablastičnog mijeloma, a provode i eksperimentalna liječenja, primjerice matič­nim stanicama koja HZZO u pravilu ne odobrava. Jedan dan boravka u takvom centru plaća se i do1500$.

Prenosimo tekst  „Zar i u liječenju moramo biti diskriminirani?“ Milana Ivkošića, iz Večernjeg lista od  1. rujna:

 

„Vijest kaže da su na iznimno brzo odobrenje predsjedniku Hrvatskoga sabora Borisu Špremu da ide … u Houston burno reagirali neki pacijenti, udruge i rodbina bolesnika. Jer, neki su i umrli ne dočekavši takvu odluku a nekima je zahtjev poput Špremova odbijen…Liječenje u inozemstvu odbijeno je pokojnomVjekoslavu Šuteju. Ali što je dirigent Šutej koji je pronosio umjetničku slavu Hrvatske Europom i svijetom, prema političari­ma ...Obuzima me nelagoda dok ovo pišem jer je riječ o bolesnom čovjeku, ali kakva bi tek nelagoda trebala obuzima­ti one koji u liječenju ljude diskrimini­raju. …“ (iz kolumne Milana Ivkošića)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.