Film o korupciji u hrvatskom zdravstvu - kandidat za Oscara


Ivo Balenović politika plus com

Autor/Izvor: SUPRA,Večernji list 150912, Novi list 150412

Objavljeno: 16.11.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Film o korupciji u hrvatskom zdravstvu - kandidat za Oscara

„Ljudožder vegetarijanac“,  film o korupciji u hrvatskom zdravstvu,  kandidat je  za nagradu Oscar u kategoriji najboljih stranih filmova.  U Los Angeles ga šalje komisija Hrvatskog društva filmskih djelatnika a hoće li pred­stavnik hrvatske kinemato­grafije dobiti nominaciju u selekcijskom procesu Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti, znat će se u siječnju 2013. godine.

Ovaj film je rezultat suradnje Branka Schmidta i Ive Balenovića, redateljsko-scenarističkog dvojca koji iza sebe već ima zajedničku uspješnicu „Metastaze“.

Radnja filma je smještena u zagrebačku kliniku. Glavni lik je liječnik ginekolog, moralna nakaza, koji radi sve ne bi li došao da moći i novca. Krivotvori nalaze, podvaljuje kolegama, na kraju ga ta njegova pohlepa odvodi na Tajland gdje se bavi ilegalnom transplantacijom organa.

 

Podsjetimo, scenarist Ivo Balenović je dobar poznavatelj zdravstvenog sustava, bivši insajder, liječnik koji se davanjem otkaza odrekao medicinskog zvanja i danas živi od pisanja…Protiv njega i dr. Predraga Đuriću vodi se sudski postupak zbog stradavanja danas petogodišnjeg Dominica Pitre (5) pri porođaju u KB Merkuru. Prenosimo ulomak iz Balenovićevog intervjua za Novi  lista od 15. travnja 2012.

„I sami ste se našli u aferi: roditelji Dominika Pitre za njegovu invalidnost krive upravo vas i privatnog ginekologa koji je, iako nije imao ugovor s bolnicom Merkur, asistirao porodu i to naplatio. Osjećate li se odgovornim za invalidnost djeteta? 

    – Privatni ginekolozi godinama su sustavno dolazili u KB Merkur samostalno voditi porode i izvoditi kirurške zahvate svojih pacijentica. Mislim da bi za to, osim tih liječnika, trebali odgovarati svi po zapovjednoj odgovornosti, a ne liječnici bez mogućnosti donošenja odluka o njihovom radu. Hijerarhijski ustroj u medicini je vrlo dobro poznat i ja sam se toga striktno držao. Više ne bih htio komentirati jer je proces u tijeku.

Što je bilo presudno za vaš odlazak iz zdravstva? Je li to bio slučaj Pitra?
   – Otišao sam jer sam bio nezadovoljan načinom i organizacijom rada. Slučaj Pitra je možda bio povod. 

 Davanjem otkaza odrekli ste se svog medicinskog zvanja. Od čega i kako živite? 
    – Živim od pisanja, što je mnogo teže i neizvjesnije, ali barem imam svoj mir.... Liječnički posao je zahtjevan, odgovoran i stresan, hijerarhijski jasno ustrojen, stoga mislim da je književnost, ali i druge grane umjetnosti, bijeg od svega toga u nešto potpuno suprotno. U svijet mašte i improvizacija.  Roman je metafora mnogih nepravilnosti u zdravstvenom sustavu, ali i društvu. U njemu kroz pojedinca prikazujem način rada, ponašanja i razmišljanja malog dijela struke ogrezlog u kriminal. Zapravo, to je moja percepcija takvih ljudi.... Naravno da većina liječnika savjesno i pošteno radi svoj posao i nikoga ne treba biti strah odlaska liječniku, pogotovo ako se poštuju protokoli. 

Kako su vaši kolege liječnici, ali i obitelj reagirali na napuštanje profesije? Negdje sam pročitala da su vam i brat i sestra liječničke struke. 
 – Brat i sestra su stomatolozi. Obitelj je to prihvatila i dala mi je veliku podršku. Mislim da je najpoštenije napustiti posao kojim čovjek nije zadovoljan.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.