U Gliptoteci od 4. listopada izložba „Kultura pušenja,od tabua do tabua “


Autor/Izvor: SUPRA, limun.hr

Objavljeno: 3.10.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

U Gliptoteci od 4. listopada izložba „Kultura pušenja,od tabua do tabua “

Izložba  o kontroverznom fenomenu pušenja, koju potpisuje tim na čelu s Igorom Zidićem i Feđom Vukićem, moći će se od 4. listopada razgledati  u Gliptoteci.

Organizatori izložbe su iz vodećih muzeja, privatnih zbirki i galerija izabrali atraktivne izloške, koji će progovoriti o minulim vremenima moćnog Austrijskog duhanskog državnog monopola; vezama ruralne i tradicijske proizvodnje duhana s luksuznim stilom života građanskih krugova; cigarama i cigaretama kao potrebi i ovisnosti, ali i kao simbolu slobodoumlja; zadimljenim salonima i ateljeima kao inspiraciji umjetnika i književnika; umjetničkim djelima koja su danas nezamisliva bez duhanskog dima, televizijskim i filmskim ostvarenja kao svjesnim i nesvjesnim promotorima pušenja, zdravstvenim posljedicama i borbi protiv pušenja te suvremenim zabranama, kao i dizajnu i marketingu, koji su proteklih desetljeća rušili granice kreativnosti, potaknuti snagom duhanske industrije i sputavani zakonskim zabranama...       

Izložba će, kroz povijesne artefakte, umjetnička djela, fotografske i video zapise, proizvode, plakate, predmete i dokumente koji su obilježili europsku i hrvatsku duhansku povijest, posjetitelje povesti na zanimljiv duhanski put, koji će otkriti kako je pušenje od rituala postalo masovni užitak, te kako je - nakon izlaska iz ilegale - zauvijek ostavilo snažan pečat na naše živote.

Izložba prati duhansku povijest u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini - od početka  liberalizacije uživanja u duhanu, u doba cara Franje Josipa sredinom 19. stoljeća i izgradnje prvih tvornica cigara u Hrvatskoj, do sveopće popularizacije ovog poroka i suvremenih zabrana.  

 

Izložba ''Kultura pušenja – Od tabua do tabua''  (4. listopada – 11. studenog 2012.)

Gliptoteka HAZU, Medvedgradska ulica 2, 10 000 Zagreb

Radno vrijeme:

Utorak – Petak 11:00 – 19:00

Subota – Nedjelja 10:00 – 14:00
Cijena ulaznice: 10,00 kn
Đaci i studenti – 5,00 kn
Umirovljenici – besplatno

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.