Ispraćaj B. Šprema: umjesto cvijeća, donacije za KBC Zagreb


Autor/Izvor: SUPRA, Hina, dnevnik.hr,

Objavljeno: 3.10.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Ispraćaj B. Šprema: umjesto cvijeća, donacije za KBC Zagreb

Posmrtni ostaci predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema  danas su zrakoplovom  dopremljeni  u Hrvatsku. Drugi čovjek države preminuo je u MD Anderson Cancer Centru u Houstonu, SAD, gdje su eksperimentalnim terapijama pokušali liječiti  iznimno maligni oblik multiplog mijeloma.

Posljednji ispraćaj uz najviše državne počasti održat će se  sutra  na zagrebačkom groblju Mirogoj. Ceremonija će početi točno u podne, obraćanjem premijera Milanovića i predsjednika države Josipovića. Pogrebnu povorku pratit će pripadnici Oružanih snaga i MUP-a.

Monsignor Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, vodit će crkveni obred ispraćaja kao i  misu zadušnicu u crkvi sv. Marka, s početkom u 18 sati.

 

Četvrtak je Vlada proglasila danom žalosti. Za osobit i izniman doprinos izgradnji Republike Hrvatske te za doprinos njezinu međunarodnom ugledu i položaju, predsjednik  Josipović posmrtno je odlikovao Borisa Šprema Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom.

Obitelj preminulog predsjednika Hrvatskog sabora zamolila je javnost da umjesto nadgrobnih vijenaca i cvijeća uplate dobrovoljni prilog za liječenje karcinoma. Dobrovoljni prilog ići će u korist KBC-a Zagreb, i to za Kliniku za pedijatriju, VIII. odjel – Zavod za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju s Referentim centrom za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju Ministarstva zdravlja RH te državnim centrom za poremećaje zgrušavanja krvi u djece.

Podaci o žiro-računu primatelja dobrovoljnih priloga:

KLINIČKI BOLNIČKI CENTAR ZAGREB, žiro račun: 2360000-1101379818, poziv na broj: 3009  

 

Evo što je o borbi Borisa Šprema sa zloćudnom bolešću, napisala Sonja Hoffman u Večernjem listu/Obzor od 22. rujna:

Pobijedit ću bolest! - rekao je  Boris Šprem, kada mu je 2011. dijagnosticiran zloćudni tumor krvi. Optimizam ga nije napuštao ni dok je na Odjelu hematologije KBC-a Zagreb primao citostatike i zračenje. Štoviše, svoj posao predsjednika Zagrebačke skup­štine obavljao je i iz bolesničke postelje. A onda se bolest povu­kla.

Vjerovao je da je stres bio jedan od glavnih okidača bolesti pa je u borbi sa zloćudnim sta­nicama koristio i alternativnu medicinu.

- Izliječen sam i spreman za po­sao… - izjavio je nakon što je ime­novan predsjednikom Sabora. Optimizam ga nije napustio ni kada su mu, prije tri tjedna, američki liječnici MD Anderson Cancer Centra ponudili da bolest, koja se vratila u nepo­znatom i divljem obliku, pokuša pobijediti eksperimentalnom terapijom koja još nije dala puno pozitivnih rezultata. - S novim lijekom osjećam se bo­lje. Pobijedit ću bolest! - poručio je još jednom prijateljima i stra­načkim kolegama iz bolesničke postelje u Houstonu Šprem."

Bilo je to samo nekoliko dana prije no što je zbog komplikacija i dalj­njeg napredovanja bolesti preminuo.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.