Maštovite fotke o ozbiljnoj temi darivanja organa


Autor/Izvor: SUPRA, zdravlje.hr, stampar.hr, posta.hr,

Objavljeno: 12.10.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Maštovite fotke o ozbiljnoj temi darivanja organa

Izložba fotografija „Novi život na dar“

 

Od 10. do 24. listopada  otvorena je izložba fotografija „Novi život na dar“. Maštovite  fotografije koje progovaraju o ozbiljnoj temi darivanja organa, tkiva i krvi može pogledati u izložbenom prostoru Hrvatske pošte u Jurišićevoj 13, u Zagrebu, radnim danom od 8 do 20 sati te subotom od 8 do 13 sati. Ulaz je slobodan.

Organizator izložbe je  Ministarstvo zdravlja koje  je  još  u lipnju  raspisalo  natječaj za  autore fotografija kako bi oni kroz svoj osobni doživljaj i kreativna rješenja pridonijeli podizanju svijesti i senzibiliziranju šire javnosti na temu darivanja organa, tkiva i krvi.

Izložba je postavljena povodom Europskog dana darivanja i transplantacije organa, koji se obilježava 13. listopada. Otvarajući izložbu, zamjenik ministra zdravlja  Marijan Cesarik rekao je kako je Hrvatska danas prva i vodeća zemlja u svijetu po broju darovanih organa te transplantaciji bubrega i jetre. Do 1. rujna 2012. godine, ukupno je realizirano 90 darivatelja organa te je transplantirano 127 bubrega, 29 srca, 68 jetri, te 4 kombinirane transplantacije gušterača-bubreg i jedna jetra-bubreg.

Od mnoštva pristiglih fotografija na fotonatječaj stručno povjerenstvo u sastavu: Damir Hoyka , Damir Tiljak, Igor Nobilo (Zbor fotoreportera Hrvatske) i Vanja Nikolac (Ministarstvo zdravlja), odabralo je najbolje fotografije – koje su izložene – a troje autora osvojilo je i nagrade:

1. nagrada – Issa Bratinčević/Josip Bota: „Zakrpa srca“

2. nagrada – Kristina Oberling: „Život nakon“

3. nagrada – Hrvoje Golubić: „Pogled u novi život“

*Europski dan darivanja i transplantacije organa (European Day for Organ Donation and Transplatation) 13. listopada 2012.

Glavna proslava Europskog dana darivanja organa organizira se svake godine u jednoj europskoj zemlji odabranoj od strane Vijeća Europe. Države su okupljene u zajedničkom projektu „Razvoj smjernica za organizaciju Europskog dana darivanja". Namjera ovog projekta je utemeljiti jedinstveni model obilježavanja Europskog dana darivanja i transplantiranja organa.    Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske obilježava  Europski dan darivanja i transplantacije organa  2012., izložbom  fotografija „Novi život na dar“

 

 

 

 


 


 
 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.