*Europski dan darivanja organa - odgovori na česta pitanja (FAQ)


Autor/Izvor: SUPRA, www.zdravlje.hr

Objavljeno: 13.10.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Europski dan darivanja organa - odgovori na česta pitanja (FAQ)

«Sve što može poslužiti živomu grijeh je pokopati» (Ivan Pavao II)

 

Odluka o darivaju dijelova tijela poslije smrti iznimne je etičke vrijednosti, plemeniti čin i izraz solidarnosti i ljubavi prema bližnjemu.  U nastavku su odgovori na česta pitanja koje su na tu temu priredili u Ministarstvu zdravlja.

 

1)  Koji se organi i tkiva najčešće transplantiraju?

Najčešće se transplantiraju organi:

* bubreg (prekida se potreba za dijalizom)

* gušterača (prekida se potreba za uzimanjem inzulina kod nekih pacijenata)

* jetra, pluća, srce ili tanko crijevo (kada organ nepovratno izgubi svoju funkciju te je pacijentov život ugrožen)

Transplantacija tkiva odnosi se na:

* kožu - kod po život opasnih opeklina

* srčane valvule ili krvne žile - uslijed određenih bolesti

* rožnicu - kod ozljede oka, očne mrene

* kosti

 

2)  Koji se organi mogu transplantirati u Hrvatskoj?

Suvremene transplantacijske metode u ovom trenutku nude gotovo neograničene mogućnosti. U Hrvatskoj se danas uspješno presađuju gotovo svi organi (izuzev pluća), uključivo i multiorganske kombinacije poput jetra-bubreg ili gušterača-bubreg. U slučaju indikacije za transplantaciju pluća, našim pacijentima osigurano je liječenje u Beču, najuglednijem europskom centru za transplantaciju pluća.

3)  Kada osoba može darovati organe i tkiva?

Za života osoba može,  pod točno utvrđenim uvjetima, darovati bubreg za transplantaciju ili nešto rjeđe, dio jetre ili pluća, ili krvotvorne matične stanice, kožu. hrskavicu...
Poslije smrti  daruju se jetra, bubreg, gušterača, srce, pluća te drugi organi i tkiva, ali tek nakon što je stručno medicinsko osoblje potvrdilo smrt mozga.

 

4)  Kakav ie postupak za transplantaciju bubrega sa živih darivatelja?

Transplantacije bubrega (i iznimno jetre) sa živih darivatelja uglavnom se obavljaju između članova iste obitelji, a najvažnije prednosti su kraće vrijeme čekanja, mogućnosti planiranja operativnog zahvata te bolji rezultati.

5)  Postoji li minimalna dob da bi netko bio darivatelj organa i tkiva?

Ne postoji dobna granica. Dovoljno je da su organi ili tkiva koji se eksplantiraju zdravi, a u slučaju djece jedino roditelji mogu dati pristanak  za darivanje.

 

6)   Kada organi mogu biti eksplantirani?

Kada liječnici utvrde smrt mozga, nakon čega se funkcija organa umjetno održava (umjetna ventilacija i umjetna perfuzija). Eksplantacija organa kirurška je procedura koja se radi u operativnoj dvorani po strogo propisanim pravilima i protokolu struke kako bi se tijelo vratilo obitelji u najboljem mogućem stanju.

 

7)   Kada  se eksplantacija (uzimanje) organa ne može  provesti?

Eksplantacija (uzimanje) organa ne može  provesti ukoliko:

* nisu ispunjeni svi medicinski, zakonski i etički kriteriji

* se osoba protivila darivanju organa tj. upisana je u registar nedarivatelja

* obitelj nije upoznata o namjeri uzimanja organa

 

8)   Je li transplantacijski postupak jasno definiran?

U svim europskim zemljama darivanje i presađivanje organa zakonski je regulirano. Hrvatska ima jedno od  najsuvremenijih zakonskih rješenja iz područja transplantacijske medicine u Europi. Transplantacijski postupak jasno je definiran i provode ga samo visoko specijalizirani medicinski timovi u ovlaštenim bolnicama odnosno akreditiranim transplantacijskim centrima.

Pri tome se poduzimaju sve mjere opreza da bi se očuvalo dostojanstvo te zaštitila prava i anonimnost darivatelja i primatelja organa. Dodjela organa obavlja se prema bodovnom sustavu i medicinskim kriterijima dogovorno utvrđenim između zemalja članica Eurotransplanta.

 

9)   Što ako želim biti darivatelj organa? (Donorska kartica)

Vrijedno je naglasiti da su značajno veći izgledi da će nekome od nas zatrebati organ nego da ćemo biti u mogućnosti darivanjem organa pomoći drugome.  Odlučite li  postati darivatelj, upoznajte sa svojom odlukom  svoju obitelj!  Ili nabavite donorsku kartica koja je iskaz osobnog pozitivnog stava o darivanju organa. Donorska kartica pomaže obitelji da poštuje odluku umrle osobe ukoliko jednog dana bude u takvoj prilici. No, Vaša odluka o darivanju organa neće biti zabilježena niti pohranjena ni pri jednom službenom državnom tijelu.

 

10)  Što ako ipak ne želim biti darivatelj organa? (Izjava o nedarivanju)

Popunite Izjavu o nedarivanju kod svog obiteljskog liječnika i  Vaša će želja biti poštivana. Naime, prije svake eksplantacije zakonska je obveza koordinatora provjeriti da li se osoba nalazi u Registru nedarivatelja.

 

11)   Kakav je stav Crkve o darivanju organa?

Sve religije podržavaju darivanje organa kao plemeniti čin i iskaz humanosti i solidarnosti za druge. »Sve sto može poslužiti živomu, grijeh  je pokopati." Ivan Pavao II.

 

*13. listopada 2012 .Europski dan darivanja i transplantacije organa  http://europeandonationday.org/   FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.