Odjeci Kongresa Inovativne zdravstvene inicijative (IZI-2012.)


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 16.10.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Odjeci Kongresa Inovativne zdravstvene inicijative (IZI-2012.)

Glavna tema IZI konferencije: ostvarivanje efikasnih i financijski održivih zdravstvenih sustava

 

Inovacijama i inicijativom protiv ograničavajućeg uvjerenja da jedino još više novca može riješiti sve probleme zdravstva. K tome, zdravlje i zdravstvo nadilaze okvire jednog ministarstva*). To su dvije ključne poruke upućene javnosti s kongresa Inovativne zdravstvene inicijative (IZI)  koji je od 12. do 14. listopada održan u Rovinju.

Konferenciju je organizirala Hrvatska udruga inovativnih proizvođača lijekova (CARPC) na čelu s predsjednicom Udruge J. Drašković i direktorom S. Pogorilićem.  Oni su Konferenciju zamislili kao mjesto razmjene iskustava i rasadnik inicijativa i inovacija, u cilju iznalaženja odgovarajućih rješenja za tekuće probleme hrvatskog zdravstva te  boljeg razumijevanja nadolazećih promjena u zdravstvu u kontekstu globalnih i lokalnih ekonomskih i demografskih trendova.

Organizatori su okupili vodeće međunarodne i domaće akademske stručnjake za područje ekonomike i upravljanja u zdravstvu, predstavnike brojnih institucija i organizacija koje se bave pitanjima zdravstva poput Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Europske mreže za procjenu zdravstvenih tehnologija (EUnetHTA), Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), Hrvatske Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi (AKAZ), Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), predstavnike globalnih konzultantskih tvrtki, predstavnike financijskog sektora te predstavnike liječničke struke, udruga bolesnika, farmaceutske industrije te političara.

Trodnevnoj IZI konferenciji prisustvovalo je više od  500 sudionika iz cijele Europe a u ulozi govornika sudjelovali su međunarodno priznati stručnjaci za područje ekonomike zdravstva i upravljanja u zdravstvu:

Klaus Dirk Henke (profesor na Tehničkom fakultetu u Berlinu i člana Savjetodavnog odbora njemačkog Ministarstva financija),

Michael Drummond (profesora zdravstvene ekonomike, dugogodišnji direktora Centra za zdravstvenu ekonomiku pri Sveučilištu u Yorku i savjetnika Svjetske zdravstvene organizacije),

Finn Borlum Kristensen (direktor Sekretarijata za koordinaciju zajedničkog djelovanja unutar Europske mreže za procjenu zdravstvenih tehnologija-EUnetHTA i voditelja niza međunarodnih projekata u području istraživanja zdravstvenih usluga, procjene zdravstvenih tehnologija i smjernica za kliničku praksu)

Frank R. Lichtenberg (profesor poslovne ekonomije na  Sveučilištu Columbia, znanstveni suradnika u Državnom zavodu za ekonomska istraživanja SAD-a i autor niza znanstvenih istraživanja o utjecaju biomedicinskih inovacija na dugovječnost i zdravlje ljudi).

Reiner Muenz (Erste Group Bank, Beč),

Petra Leroy Čadova (DG Sanco, Europska komisija),

Valérie Moran, (OECD),

Pietro Ferraro (McKinsey & Company McKinsey),

Francois Meyer (EUnetHTA)

 

Konferencijske teme pokrile su  3 glavna problema u zdravstvenim sustavima današnjice:

  • efikasnost zdravstva;
  • inovativna rješenja u organizacijskom ustroju i načinu pružanja zdravstvene skrbi koja bi trebali  omogućiti maksimalne vrijednosti za uloženi novac i financijsku održivost sustava;
  • analiza razloga koji su doveli do nesrazmjernog porasta potrošnje u zdravstvu u odnosu na ekonomski rast uključujući nepovoljna demografska kretanja;

U rad  konferenciji IZI  se uključio i ministarski dvojac koji dolazi iz redova liječnika, ministar zdravlja Rajko Ostojić te ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, zatim ravnatelj HZZO-a Siniša Varga te Martina Bogut, voditeljica Službe za lijekove i medicinska pomagala, HZZO-a. Među predavačima su bili i suradnik ministra zdravlja Dario Sambunjak zadužen za Nacionalnu strategije razvoja zdravstva do 2020.godine te  stručnjaci Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu (AKAZ) i Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), među kojima treba istaknuti Mirjana Huić koja se jedina u Hrvatskoj sustavno bavi prevažnim područjem Procjene Zdravstvene Tehnologije. Slobodan Vukičević, osnivač Genera istraživanja, govorio je sa strašću posvećenog istraživača  o regenerativnoj medicini, i inovacijama u zdravstvenoj skrbi a Ana Stavljenić Rukavina, bivša ministrica zdravlja, govorila je o  EHCI indeksu kao moćnom alatu u povećanju učinkovitosti zdravstvenog sustava. Ivan Čipin s Ekonomskog fakulteta je govorio o demografskim promjenama i njihovom utjecaju na zdravstveni sustav.

 

Zapažena inovacija u samoj organizaciji IZI konferencije je mogućnost praćenja predavanja putem Interneta.  Oni koji nisu stigli u hotel Lone u Rovinju, mogli su konferenciju pratiti putem Web Streaminga  te komentirati i slati pitanja moderatoru putem Twittera. A tu mogućnost su ponajbolje iskoristili predstavnici KOHOMA, udruge liječnika obiteljske medicine  uz prigovor organizatoru što njih „primarce“ nije  aktivnije uključio u rad Konferencije za razliku od „kliničara“ koje je organizator uključio ali se oni nisu pojavili…

 

Konferenciju je odlično vodio prof. Stjepan Orešković (Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) koji je na kraju drugog  konferencijskog dana zaključio da  se problemi zdravstva i zdravlja ne mogu riješiti ako ih se ugura u  okvire samo jednog, resornog ministarstva *)

 

*) „Most important message we learned from presentations - Heath problems cannot be solved by health ministries alone“ prof. Orešković, IZI konferencija, 13.10.2012.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.