Martinje u Japanu: piti vino ili se kupati u njemu?


terme Hakone

Autor/Izvor: SUPRA, kuharicazadjecu.blog.hr, www.vojvodinacafe.rs,

Objavljeno: 9.11.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Martinje u Japanu: piti vino ili se kupati u njemu?

U nas vjerojatno nema osobe koja nije čula za običaj "krštenja mošta u vino". A  u Japanu? U mjesecu studenome, Japanci ne samo da piju, već se i kupaju u vinu. U termama Hakone u podnožju planine Fudži, izlije se u  otvoreni bazen s toplom vodom iz vulkanskog izvora, na desetke litara crvenog mladog vina. Japan je jedan od najvećih uvoznika francuskog beaujolais  koji već po tradiciji na tržište stiže trećeg četvrtka u studenom  pa se japansko kupanje u vinu ne događa 11. studenoga na Svetog Martina već trećeg četvrtka u mjesecu studenome, koji ove godine pada 15. studenoga.

Kod nas u Hrvatskoj, jedni Martinje obilježavaju "krštenjem mošta" u vinogradu uz kestene. Drugi u restoranima uz pečenu gusku i bilikume. Trećima je pak Martinje samo  sinonim za vijesti o prometnim nesrećama ili policijskim „sačekušama“  za pripite vozače.

No, Martinje nije samo gastronomsko uživanje u  pečenim guskama i mladom vinu, već  je to tradicijski običaj koji slavi svetog Martina.

Puno je legendi o Martinu pa možda baš među njima treba potražiti odgovor na pitanje – zašto se za Martinje jedu guske? Predaja iz 371. godine kazuje da su mještani grada Toursa Martina (ime mu je zapamćeno kao Martin od Toursa) htjeli proglasiti biskupom, no on se nije osjećao dovoljno dobrim za tako visoku dužnost pa se sakrio u štalicu s guskama. Uznemirene guske odale su njegovo skrovište i Martin je ipak inauguriran u biskupa.

Sveti Martin danas je zaštitnik Francuske i Slovačke, također je zaštitnik vinara, vinogradara, vojnika, konjanika, izliječenih alkoholičara, uzgajivača konja i gusaka, Švicarske papinske garde te  mnogih gradova u Europi, uključujući Beli Manastir, Dugo Selo i Virje u Hrvatskoj.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.