Europski povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača dao ostavku


John Dalli

Autor/Izvor: SUPRA, balkans.aljazeera.net, indeks.hr

Objavljeno: 18.10.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Europski povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača dao ostavku

John Dalli (65)  europski povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača dao je u utorak ostavku zbog sumnji da je umiješan u korupciju. Švedska duhanska kompanija Swedish Match AB prijavila je slučaj Antikorupcijskom uredu, nakon što je posrednik od te kompanije zatražio mito kako bi preko Dallija isposlovao da se "snus" izuzme iz regulative duhanskih proizvoda, jer je navodno manje štetan od cigareta. Radi se o vrsti vlažnog duhana u prahu, koji se žvače, što je tradicija u nordijskim zemljama. Njegova je prodaja zabranjena u EU, ali ne i u Švedskoj, koja je tražila taj izuzetak kada je ušla u EU 1995. godine.

Iako u istrazi nije utvrđena Dallijeva osobna i direktna umiješanost u slučaj,  Antikorupcijski ured  smatra  da je on znao za pokušaj korupcije, odnosno da njegov poznanik, malteški poduzetnik, pokušava svoje kontakte s Dallijem, koji je također Maltežanin, iskoristiti za nezakonito izvlačenje novca od duhanske industrije.

Prema pisanju portala aljazeera.net, direktor Antikorupcijskog ureda G. Kessler izjavio je da nema direktne, već samo posredne i parcijalne dokaze da je Dalli znao za iznudu: "Zamislite da čujem da netko ide okolo, predstavlja se kao moj prijatelj i traži od ljudi mito, a ja se ponašam kao da ništa ne znam o tome. Dalli se nije distancirao. To možda nije prevara, ali jeste kriminal", rekao je Kessler novinarima.

Dalli tvrdi kako nije znao da njegov poznanik pokušava iznuditi mito sve dok ga Predsjednik EK Barosso nije pozvao na razgovor i to mu predočio. Sada već bivši povjerenik, tvrdi da je žrtva zavjere velikih duhanskih kompanija, koje su ga htjele ukloniti jer je inzistirao na upozorenjima o štetnosti duhana.


Predsjednik EK Jose Manuel Barroso odlučio je kako će Dallijev resor do izbora novog povjerenika privremeno preuzeti potpredsjednik EK Maroš Šefčovič, priopćili su iz EK.

Podsjetimo, prije 12 godina, cijela Europska komisija je podnijela ostavku kada je Antikorupcijski ured  ukazao na razmjenu usluga i financijske nepravilnosti u njenim redovima, odnosno na prodaju utjecaja i osobnih veza i poznanstava koje se smatra korupcijom a ne lobiranjem.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.