Mlado vino beaujolais stiže točno u ponoć: 3. četvrtak u studenome


Beaujolais u termama Hakone

Autor/Izvor: SUPRA, www.coolinarika.com

Objavljeno: 15.11.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Mlado vino beaujolais stiže točno u ponoć: 3. četvrtak u studenome

"Godišnji prasak" - feštanje i uživanje u vinu nazvanom po vinskoj pokrajini Beaujolais u Burgundiji, počinje  zanimljivim ritualom dostave i serviranja. Trećeg četvrtka u mjesecu studenom, minutu poslije ponoći počinje svjetsko natjecanje u tome tko će prvi servirati beaujolais iz najnovije berbe. Kako bi se išlo u korak s tradicijom  koja nalaže degustaciju vina točno u ponoć trećeg četvrtka mjeseca studenog, beaujolais se transportira motorima, balonima, kamionima, helikopterima, avionima, a ako je vjerovati glasinama, i slonovima i devama, kako bi do konačne destinacije stigao na vrijeme, ni kasnije, a niti ranije.

Ručna berba grožđa sorte Gamay, brza fermentacija tijekom 7 do 9 tjedana i rađa se lagano, voćno vino s niskim udjelom tanina. Beaujolais Nouveau svoju pitkost duguje tzv. jagodnom vrenju, tehnici koja čuva svježinu i voćnu kvalitetu vina, bez izlučivanja gorkog tanina iz kožice. Slijedi žurno flaširanje i  tempirana isporuka. Milijuni litara mladog beaujolaisa recentne berbe kreću iz  pitoresknih francuskih sela, za najbržu moguću distribuciju diljem svijeta, pružajući logistiku ritualu koji nalaže degustaciju ovoga vina točno u ponoć trećeg četvrtka mjeseca studenoga.

I dok se berba grožđa danas gotovo svugdje obavlja automatizirano, u regiji Beaujolais se grožđe sorte Gamay bere  ručno i to na više od  22.000 hektara vinograda. I još k tome pod pritiskom rokova! Jer beaujolais se uvijek pušta u opticaj trećeg četvrtka u mjesecu studenom, bez obzira na početak berbe.

Mladi  beaujolais se poslužuje rashlađen na 13°C - 17°C  kako bi se potaknuo njegov voćni okus. Odlično se slaže sa sirevima: Camembert, Brie, Roquefort, kozji sirevi... Društvo sirevima mogu činiti i krekeri, baguette, grožđe i orašasti plodovi. Alternativa je roštilj ili tjestenina s crvenim umacima i ohlađena pečena govedina.

Beaujolais Nouveau se pije mlad – u prosječnim berbama do svibnja sljedeće godine. I još jedna napomena… beaujolais vina  nose i druge nazive: Morgon, Moulin-à-Vent, Brouilly, Côte de Brouilly, Saint-Amour, Chiroubles, Chénas, Fleurie, Juliénas i Régnié.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.